Øyermagasinet

Page 1

1 19

TI FINE

Øyer magasinet Årgang 22

hverdagsturer side 58

VAKTELEGG

FRA KROKFOSSEN side 60

Engler i snøen side 12 og 13

UTVIDET INNSATS

FOR MILJØET side 16 og 17

Legevakta klar til påsken side 22 og 23

Bjørn Faarlund følger med på GD Hytte side 62

God påske


3-retters middag kl. 18.00-21.00. Per voksen 575,Egen barnemeny! For bordbestilling: firmapost@ilsetra.no

lett lunsj, kaffe og vafler.

SKjæRToRSdAG:

Hundekjøring. Pris: Barn u. 7 år gratis, 7-12 år 350.-, voksen 700,-

For informasjon og påmelding, kontakt www.sjusjoenhuskytours.no

SKjæRToRSdAG:

SVØMMEBASSENGET ER ÅPENT 13. - 21. APRil Kl. 17.00 - 18.00.

Foto: Jørn Allan Pedersen

Værforbehold. Voksne kr 100/barn kr 80

2 ØYERmagasinet

Eksklusiv intimkonsert med tidenes VAMP vokalist Vidar johnsen kl. 21.30 (i Midthuset) Pris 550,- per pers. Begrenset antall plasser. Billetter kjøpes i resepsjonen.

Hafjelltoppen, 2636 Øyer, tlf. 61 27 52 52 E-post: firmapost@ilsetra.no


Øyermagasinet NR. 1 - 2019. Mars Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Grøset Trykk AS Opplag: 5800 eksemplarer Foto cover: Espen Harald Bjerke

TIPS

ØYERMAGASINET! Foto: Espen Harald Bjerke

oyermagasinet@gd.no

INNHOLD Velkommen!

54 - 55 Velkommen til Pellekroa

Den interkommunale legevakta i Lillehammer, der Øyer er med, hadde 1500 henvendelser i påsken i fjor. Siden den gang har legevakttjenesten flyttet inn i nye og større lokaler, nær 1000 kvadratmetere, beliggende under sykehusets hovedinngang. Hafjell fylles nå av hyttefolk og påskegjester for øvrig, og legevakta melder at bemanningen styrkes i påskeuka. Hytteutbyggingen fortsetter i stort tempo. Vi har vært med de store firmaene, Tinde Hytter og Leve Hytter, til de nye byggefeltene Tindegrenda og The Nest. Og vi har besøkt en av de lokale og små aktørene i hyttemarkedet, Tretten Byggservice. Påsken er like om hjørnet, nyt dagene og den aller siste rest av snøen!

12 - 13 Engler i snøen 46 - 48 Gratis hyttetur utenfor allfarvei

God påske!

14 Øyer Næringsråd 31 - 39 Hærdera 50 og 51 ØTI 6-8 Hyttedrømmen

ØYERmagasinet 3


Han tar over på

Stavsplassen

Eivind Holen Buhaug går fra Forsvaret til Stavsplassen. Av Anne Stokke

1. juni tar 34-åringen fra Musdal over som daglig leder for Stavsplassen AS etter Svein Austlid. Holen Buhaug forlater Forsvaret, som han har hatt som arbeidsplass siden han avtjente verneplikten. Han har Befalsskolen, og har vært tilknyttet Forsvarets spesialkommando (FSK) i mange år før han søkte seg over til Jørstadmoen i fjor. Han har gjennom årene deltatt i en rekke NATO-oppdrag i utlandet. Gardbruker i Musdal Holen Buhaug har også tatt over bruket i Musdal etter sine foreldre, og skal dermed være sauebonde i tillegg til å lede virksomheten på Stavsplassen. Svein Reistad, styreleder i Stavsplassen AS, er godt fornøyd med tilsettingen av den nye lederen. – Eivind var akkurat den vi lette etter. Ung, initiativrik og opptatt av å utvikle parallelt med å videreføre tradisjoner og dugnadsånd på Stavsplassen. Styret var ikke primært opptatt av å finne en hestekar, men en ledertype som både vil holde hestemiljøet intakt og som kan gi Stavsplassen flere bein å stå på økonomisk, sier Reistad. Den nye sjefen begynner 1. juni, og skal første måneden gå i kompaniskap med avtroppende leder. – Jeg er veldig glad for å få mulighet til å gå side om side med Svein(Austlid red.anm.) de første ukene. Og det er naturligvis en styrke for meg som ny å ha Bente Søderholm å støtte meg til på kontoret. Hun sitter jo med så mye kunnskap om Stavsmartn og de andre arrangementene, sier han. Hematt Om overgangen fra tjeneste i spesialstyrkene til fredelige Tretten, sier han at det nok skal gå bra. Han har hele tiden vært fast bestemt på å skulle flytte hjem og overta gardsdriften etter foredrene Trond Holen Buhaug og Elin Buhaug. – Det har jeg tenkt helt siden vi hjemme begynte å snakke om disse tingene da jeg var rundt 20. Jeg skulle flytte hematt med tid og stunder, sier han. Nå er han på tur hemmat med samboer fra Rudsbygd. Navet på Stav – Tretten er ikke verdens navle, men det er her vi bor og det er her vi har Stavsplassen som gjennom historien har vært navet i bygdesamfunnet. Stavsmartn er fortsatt hovedinntektskilde for Stavsplassen og det bærende element for virksomheten, men jeg har noen ideer om hvordan vi kan utnytte fasilitetene også til andre formål. – Jeg tror vi må tenke «utafor boksen». Jeg vil gjerne være med på å utvikle Tretten generelt og Stavsplassen spesielt. Nå ser jeg fram til å komme i gang, sier Eivind Holen Buhaug.

FRISKUS: Eivind Holen Buhaug er klar for nye utfordringer. Fra 1. juni er han daglig leder på Stavsplassen. Foto: Privat

Tiden er nå Svein Austlid sa opp sin stilling før jul etter nærmere elleve år som daglig leder. – Det er ingen dramatikk i dette, jeg mener tiden er moden for at yngre krefter overtar, sa 61- åringen da nyheten om hans avgang ble kjent. – Svein Austlid har lagt ned en fenomenal innsats for Stavsplassen, og han har vært en usedvanlig ryddig og ordentlig leder, er attesten han får fra styreleder Svein Reistad. FAKTA - Eivind Holen Buhaug • Tilsatt som ny daglig leder på Stavsplassen • 34 år fra Musdal • Militær utdanning, tjenestegjort i mange år i Forsvarets spesialkommando (FSK)

4 ØYERmagasinet


- Vi har stort utvalg av felleski -

Foto: Madshus

Foto: Salomon / Vegard Breie

LANGRENNSPESIALISTEN!

Følg oss på:

I vår butikk har vi stor lidenskap og sterk kjærlighet til sportsfaget. Vi har de beste merkevarene, et lokalt tilpasset utvalg og solid fagkunnskap - og aller mest har vi et hjerte for ekte sport.

ÅPNINGSTIDER PÅSKE:

Ordinære åpningstider på vanlige dager

SPORT 1 HAFJELL

Kongsveien 10, 2636 Øyer, tlf: 61 27 76 11

ÅPNINGSTIDER:

Mandag - torsdag: Fredag: Lørdag: Søndag:

09:00 - 19:00 09:00 - 20:00 09:00 - 18:00 10:00 - 18:00

Skjærtorsdag og langfredag: 10:00 - 18:00 Påskeaften: 09:00 - 18:00

Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

1. påskedag: 10:00 - 18:00 2. påskedag: Stengt

COOP EXTRA

KONGSV

EGEN

Sc

an

E6

dic

Ha

fje

ll

E6

ØYERmagasinet 5


SUKSESS: De tekniske arkitektene Karin Elisabeth Rognstad og Terje Plassen har lagt til rette for at de 27 hyttekjøperne i Leve Hytters satsing The Nest ved Mosetertoppen får det slik de håpet på. Alle foto: Anne Stokke

Når hyttedrømmen skal realiseres

De har mer enn en finger med i spillet når hyttedrømmen skal realiseres. Ferdighyttefirmaenes tekniske arkitekter og utviklere vet hva som går og ikke går. Av Anne Stokke

– Jeg tenkte mye på det i begynnelsen, og jeg husker jeg sa til Arve (Noreng, dgl . leder i Leve Hytter, red anm) at jeg ikke ønsket å være en i mengden, men en som synes. Jeg syntes det var stas å ha navnet mitt på tegningene! Jeg ser litt annerledes på det nå. Jeg ønsker å gjøre alt for å forene kundens ønske med rammene for våre hyttemodeller. Som regel finnes det en løsning. Det sier Terje Plassen fra Otta, teknisk arkitekt i Leve Hytter. Sammen med kollega Karin Elisabeth Rognstad fra Tretten utgjør han firmaets tegneavdeling.

6 ØYERmagasinet

På rekke og rad 36-åringen kom inn i firmaet i 2014, som fjerde ansatt etter Noreng, Runar Granskogen (ikke lenger i Leve Hytter) og prosjektplanlegger Øyvind Melbø. – Pc-en jeg fikk, var helt tom. Det var ikke ei tegning der, langt mindre et arkiv eller system. Så da brukte jeg de to-tre første månedene på å bygge opp systemer. Systemet har fungert perfekt, vi har null feil. Nå, etter fem år, har jeg tegnet over 356 unike prosjekt i Hafjell og rundt om i Norge. Det har gått

i ett kjør disse årene, Vy- hytta som er vårt varemerke, traff markedet så det ga gjenklang i hytte-Norge, sier Plassen. Gasellevinner Utviklingen gikk raskt, I 2017 ble Leve Hytter gasellevinner i Oppland i Dagens Næringslivs kåring. Da hadde firmaet hatt en omsetningsvekst på over 740 prosent de siste fire årene, og kunne vise til en driftsmargin på 20 prosent i 2016.


Jarmund tegnet Vy Begynnelsen var litt spesiell. Arve Noreng lanserte de første ferdighyttene med store vinduer på Norges Varemesse i 2013, der en mann kom bort og sa at øyværingen hadde den minst stygge hytta på messen, i følge et intervju med Noreng i 2017. Det var arkitekt Einar Jarmund. Det ble starten på et kreativt og godt samarbeid mellom arkitekten og hyttegründeren fra Øyer. Det er arkitektfirmaet Jarmund/Vigsnæs som tegner hyttene for Leve Hytter. Det finnes tre grunnmodeller, pluss garasje, anneks og skibod, alle med navnet Vy. Rene linjer Moderne preg med røtter til det tradisjonelle, rene linjer, åpne løsninger og funksjonelt, finnes i modeller fra snaut 50 kvadrat til 150 kvadrat. Det er Vy- filosofien kort oppsummert. – Hva med ønsker den enkelte hyttekjøper har om tilpasninger og endringer? – Det er mye som kan tilpasses innenfor rammene, men vi setter foten ned om kunden spør om for store endringer som vil gå ut over arkitektur og hyttenes særpreg, sier Plassen. Han er sjelden i kontakt med kundene, selgerne er mellomleddet mellom kunden og ham.

Som tekniske arkitekter sitter Karin Elisabeth Rognstad og Terje Plassen mest ved skjermen. Alt tegnes i 3D hos Leve Hytter.

Påvirke prosessen – Jeg vet hvor grensene går, og legger til rette for alternativer som kundene kan vurdere. Det er her vi som tekniske arkitekter kan påvirke prosessen. Så tar selgerne dem med seg tilbake til kunden. Å rokke med vinduene, for eksempel, går ikke. Vy-hyttene har rekker med vinduer fra gulv til tak, og er en viktig del av det arkitektoniske uttrykket, og det går det ikke å forhandle om. Et annet eksempel er takutspring. Våre hytter skal ha en meter utspring på langvegg, 85 cm på gavlvegg for å få et diskret og stramt uttrykk.

FAKTA Leve Hytter • Hovedkontor i Øyer, et steinkast fra Hafjell • Utbygger av arkitekttegnede ferdighytter • Vy-hytta er varemerket, en hytte skapt i samarbeid med arkitekt Einar Jarmund (Jarmund/Vigsnæs arkitekter MNAL) • Etablert i 2012 av Arve Noreng og Stig og Stein Plukkerud. Solgt til FH Gruppen i 2018, som igjen solgte til svenske Altor. • Datterselskap Leve Montasje • Gasellevinner i Oppland i 2017

Rammer til tross, det er en del å gå på når det gjelder innvendige løsninger. Som teknisk arkitekt viser jeg mulighetene, det er bortkastet tid for begge parter å se på løsninger som ikke lar seg realisere, sier Terje Plassen.

Vy med hems

LOKALT: Leve Hytter har lokal forankring og bruker lokale leverandører som Gausdal Land (byggevarer) og Pretre i Gausdal (precut). Her fra et av Skiline-feltene på Mosetertoppen.

ØYERmagasinet 7


TINDEGRENDA: Skiløypa snor seg gjennom hyttelandsbyen Tindegrenda i Hafjell. Den sammen med funksjonelle hytter, nærhet til alpinbakken og utsikt til blåne over blåne har ført til Tindes suksess her.

FAGSTERK: Som prosjektutvikler og faglig leder for tegnerne i Tinde har Ingun Klingsheim innflytelse over utformingen av hyttekolleksjonen. FAKTA Tinde Hytter • Hovedkontor i Ringebu, kontor også på Norsk hyttesenter på Hellerudsletta. • En av landets ledende ferdighytteleverandører. • 40 års erfaring i bransjen • Omsatte for over 300 mill. kroner i fjor • Tinde Utvikling er datterselskap for markedsføring, salg og utvikling av tomter.

UTTRYKK: De siste åra har det skjedd en dreining i utseende og uttrykk fra smårutetvinduer til mer og mer moderne uttrykk med store vinduer der naturen rundt blir en del av interiøret i hytta, som et vakkert maleri, sier Klingsheim.

Tegner det nye hyttelivet Ingun Klingsheim måtte lære en ny lekse om hyttelivet da hun begynte i Tinde Hytter. Prosjektutvikler Klingsheim, som også er faglig ansvarlig for tegneavdelingen i Tinde Hytter, er vestlending. Oppvokst på Askøy utenfor Bergen, med hytte på øya. Den lå litt avsides til, og det var ingen naboer å løpe over til. Samlingsplass – Hytteliv for meg er det langsomme liv. Et sted å søke ro, langt inne i fjellet kanskje, gjerne en liten koie med gassbluss, vedovn og utedo. Slike ting. Så begynte jeg å tegne hytter i Tinde Hytter og oppdaget at hyttedrømmen for mange nå leves ut i hytter som brukes som samlingssted for storfamilien. Hytta er blitt en plass der barn og voksne tar med seg venner og familie. Mange sengeplasser er derfor viktig. Klingsheim definerer sin rolle som faglig ansvarlig i dette nye hyttebildet slik: Det er overordnet at vi følger forskrifter, Norsk Standard og reguleringsbestemmelser samtidig som vi skal oppfylle kundenes hyttedrøm. I dag nærmer hyttene seg mer og mer komplette boliger, så det er mer korrekt å kalle dem fritidsboliger stedet for hytter –

8 ØYERmagasinet

med strøm, innlagt vann, oppvaskmaskin og vaskemaskin. Hva folk vil ha – Går det an å si noe generelt om hva «folk flest» vil ha nå? – Vi opplever at stadig flere vil ha nøkkelferdige hytter, og de skal være arealeffektive og altså ha soveplasser til mange, gjerne hems og bod også og helst ligge tett på løyper og alpinanlegg. Folk fra det sentrale østlandsområdet er vant til å bo tett, i blokker og rekkehus, og synes det er fint å gjøre det også på hytta. Muligheten til å dyrke friluftsliv er avgjørende for mange når de velger sted, det samme er avstand. – Et par-tre timers kjøring fra Oslo-området til hytta i et snøsikkert og klimastabilt område er store plussfaktorer. Vi ligger jo midt i smørøyet! Ferdig fort En ny trend er også at hytta helst bør ferdigstilles så raskt som mulig. Når handelen er gjort, vil kunden raskt på plass. Håndverkerne våre jobber under høytrykk! Vi erfarer dessuten at flere enn før har satt opp et budsjett som de gjerne ikke over-

skrider. Parallelt noen ganger med ønske om individuelle tilpasninger i valg av innredning. – Hva er ditt spillerom som teknisk fagperson i møte med slike forventninger? Jeg er med og utvikler hyttene til salgshefter og felt-utbygging. Der kundene har egne tomter, bidrar jeg med tilpasninger i forhold til behov, plassering på tomt, utsikt, innsikt og solforhold. Jeg tenker på hytter i et langtidsperspektiv slik at god kvalitet for framtida med praktiske og estetiske kvaliteter er viktig. Også økonomi er viktig slik at vi har fokus på gode tekniske løsninger som gjør hytta kostnadseffektiv å bygge. Som prosjektutvikler er vi både arkitekt og ingeniør der estetikk og bokvalitet henger nøye sammen. Tinde har over 60 modeller som kundene kan velge mellom. Lokal forankring – Vi underbygger Tindes lokale forankring ved å bruke lokale leverandører så langt det lar seg gjøre. Tinde vil bidra til skape og bevare lokale arbeidsplasser, sier Klingsheim og ramser opp: Gausdal Land, Fåvang Sag, rørlegger Ramsøy på Lillehammer, muremester Halvorsen i Ringebu, Minel Gudbrandsdal, Nermo Maskin og Haverstad Entreprenør for å nevne noen.


ØYERmagasinet 9


ViNN STOLT kaNNE fra ment!

registrer deg innen mandag 8. april og få gratis tilgang til GDhytte.no Da er du med i trekningen om en stolt kanne fra ment, verdi 995,-

GDHYTTE.NO

Uten kostnad for deg som er Eidsiva Bredbånd fritidskunde! Vi gir deg gratis tilgang til ny nettavis! GDhytte.no - skreddersydd for hyttefolket Gudbrandsdølen Dagningen har lansert en egen digital avis for hytteeiere. GD hytte inneholder relevante nyheter for deg som hytteeier og et fordelsprogram som vil gi rabatter og bonus på lokale arrangement og butikker. Som fritidskunde hos oss får du gratis tilgang til gdhytte.no. Ordinær pris for abonnement er kr 49,- pr måned.

10 ØYERmagasinet


FALKETIND / DAL

Se våre norske kvalitetskjøkken på strai.no

STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER Storgata 169, 2615 Lillehammer, Tlf: 61 25 72 00, lillehammer@strai.no Åpent: man-ons 10-17, tor 10-19, fre 09-16, lør 10-14

ØYERmagasinet 11


Engler i snøen

De er der for deg. Med et lite intensivsykehus i sekken og 30 år erfaring er skipatruljen i Hafjell rustet for action.

Av Kathrine Lunde Solbraa Et halvt liv i bakken Nils-Arne Jørgensen er en av dem. Han er leder av skipatruljen i Hafjell. Det sterke håndtrykket og det rolige smilet gir umiddelbart følelsen av trygghet. Nils-Arne har jobbet i skipatruljen i 30 år. De fleste av årene i Hafjell. I sommerhalvåret jobber han som ambulansearbeider ved Lillehammer sykehus og om vinteren bytter han ut ambulansebilen med ski. – Jeg er veldig heldig som har muligheten til å kombinere ambulansearbeid med skipatruljen. Å starte dagen på toppen av Hafjell er helt fantastisk. Vi tar heisen til topps for å gå igjennom alt av sikkerhetsutstyr i bakkene. Da får vi ofte med oss soloppgangen. Resten av dagen kjører vi for det meste på ski for å være ute der folk er. Vi

12 ØYERmagasinet

ønsker at folk skal se oss og fange opp de som utgjør en fare for andre eller seg selv, sier Nils-Arne. 13 personer er ansatt i skipatruljen. Halvparten av dem jobber også som ambulansearbeidere. I helgene er fem på jobb, i ferier enda et par og på hverdager er de fire i skipatruljen. – Vi ser at folk bruker bakken mye mer enn før hele uka. Nå er det nesten god gammel helgetrafikk på hverdagene. Vi ser også at folk fortsetter å kjøre på ski selv om de blir eldre. Det fører til at vi får nye typer akutte situasjoner som for eksempel hjerteproblemer, sier Nils-Arne.


I Hafjell koker det av skikjørere. Noen har god kontroll på svingene, mens andre fyker raskere nedover bakkene enn de bør. Innimellom dukker det opp en skikjører i rød jakke med hvitt kors og gul hjelm. Det er skipatruljen. Alltid på vakt så lenge bakkene er åpne.

– Jeg er veldig heldig som har muligheten til å kombinere ambulansearbeid med skipatruljen. Å starte dagen på toppen av Hafjell er helt fantastisk. Nils-Arne Jørgensen

Intensivsykehus i sekken I høytider og ferier er det også en skiglad lege på vakt. Thoroddur Ingvarsson fra Island stråler om kapp med sola denne arbeidsdagen i Hafjell. – Det er en drøm å være her. Til vanlig er jeg anestesilege på sykehuset i Lillehammer. Der er det også helt topp å jobbe. Men jeg er veldig heldig som av og til jobber ute hele dagen med denne fantastiske gjengen i skipatruljen, sier Thoroddur. Bak på englevingene har han en sekk proppfull med utstyr og medikamenter som kan få smerte til å fly avgårde. – Vi er veldig godt utstyrt for å håndtere akutte situasjoner på stedet.

Det er mye småskader, men dessverre skjer det også mer alvorlige skader. Da er det kjekt å ha nesten en liten intensivavdeling i ryggsekken med kniver, tanger og medisiner, sier Thoroddur. Skipatruljen undersøker skikjørere som har skadet seg på stedet, så lenge det ikke er for kaldt. De skadde fraktes deretter til et av de tre rommene i anlegget, før de eventuelt blir sendt videre med taxi eller ambulanse. – Tre rom er faktisk litt for lite for Hafjell er godt besøkt. Selv om mange flere enn før er flinke til å bruke hjelm, så går det av og til galt. Mange tror kanskje at det er dansker som slår seg mest, men slik er det ikke. Nordmenn som kjører hardere enn ferdighetene tilsier skader seg også, sier Nils-Arne.

ØYERmagasinet 13


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Foto: Asmund Hanslien/GD

Styret

Øyer Næringsråd har fått ny styreleder. Mitt navn er Rune Haugen og jeg er medeier og daglig leder i driftsselskapet som driver fire steder i Hafjell: Ryk&Reis, Kos Restaurant, Lodgen Mat & Drikke og Woody’s Hafjell.

Jeg er svært engasjert i utviklingen i og rundt Hafjell, og mener at et enda bedre samarbeid mellom næringsaktørene er av det gode. All erfaring lokalt og alle andre steder viser at samarbeid styrker destinasjonen og gjør oss mer attraktiv for besøkende, enten det er lokalbefolkningen, hytteeiere eller turister. Selv om Hafjell Alpinanlegg og Hunderfossen er selve motorene i reiselivsdestinasjonen Hafjell, og fritidsboliger og turisme er viktige næringer, må vi ikke glemme at næringslivet i Øyer er mer enn dette. Vi har Tine på Tretten, vi har entreprenører som ikke bare bygger hytter og vi har landbruket.

Mitt mål er at Øyer Næringsråd skal være en aktiv bidragsyter til hele næringslivet i kommunen, og at veien går gjennom samarbeid og å spille hverandre gode. Dersom noen har innspill til hva Øyer Næringsråd skal jobbe med i fremtiden, er jeg mottagelig for å bli kontaktet!

Rune Haugen, leder. afterski@hafjell.no Bente Søderholm bente@stavsplassen.no Irene Lien irene@hafjellhotel.com

God Påske!

Camilla Reinemo Fjellvang camilla@alpinco.no

Rune Haugen Leder Øyer Næringsråd

Eistein Raabe Hegge eistein@circlekeurope.com Frank Rishaug frank@rykreis.no Jan Bjørke jan@drh-norway.org Kontakt: Henning Holmbakken hh@vekst.lillehammer.no

Foto:Anne Kirsti Ryntveit

www.onr.no

14 ØYERmagasinet


Stavsplassen 2019 26. – 28. april

25. mai

Hingsteutstilling

Unghestskue

30. – 31. august

21. september

Trucktreff

Hoppeutstilling

STAVSMARTN

www.dg-trykk.no

18. – 20. oktober

Mer info på stavsplassen.no ØYERmagasinet 15


MILJØ: Tor Foss (fra venstre) Hanne Worup og Anjo Formo i GLØR ønsker hyttefolket lykke til med utvidet innsats for miljøet, her ved miljøtorget i Hafjelltoppen fjellgrend. (Alle foto: Anne Stokke)

Nå skal matavfallet i egen dunk Fra høsten må også hyttefolket kaste matavfall i egen beholder på tømmestasjonene. Av Anne Stokke Glør, det interkommunale renovasjonsselskapet som har ansvaret for renovasjon også i hytteområdene, regner med at det skal gå ganske så knirkefritt å innføre sortering av matavfall ved de rundt 20 tømmestasjonene – miljøtorgene – i hytteområdene. Gode vaner – Gjør det samme på hytta som du gjør hjemme: Kast matavfallet i egen pose/beholder i kjøkkenskapet, knyt sammen posen og kast den i beholder merket «matavfall» på tømmestasjonen. Vanskeligere er det ikke, sier Anjo Formo. Mange vil kjenne ham som den blide, kvikke GLØR-representanten som stadig er å se der han bukserer den grønne Glør-bilen på hyttevegene, alltid på veg til eller fra en tømmestasjon. – Folk er jevnt over veldig flinke til å kildesortere og bidra til å holde det rent og ryddig rundt avfallsbrønnene. Noe blir likevel henslengt, og da er min og Glørs innstendige oppfordring, nå som før: Større gjenstander

16 ØYERmagasinet

som det verken er plass til eller som ikke hører hjemme i restavfallet, som hvitevarer, tørkestativ, ski osv, må kjøres til vinningsstasjonene, fortsetter Formo. Etterlyst Flere hytteeiere har faktisk etterlyst sorteringsmuligheter for matfall, sier markedskonsulent Hanne Worup. – Oslo og andre folkerike kommuner rundt har begynt med å kildesortere også mat, dermed er mange av «våre» hytteeiere vant til ordningen. Derfor skal nok gå greit også her i fjellet, sier Worup. Holdningsendringer Greit gikk det ikke for flere år siden da Glør prøvde å få hyttebefolkningen til å sortere ut matavfallet. Forsøket strandet på grunn av manglende oppslutning. – Mye har skjedd på få år når det gjelder holdning til miljø og miljøbevissthet. I 2017 begynte vi å kildesortere matavfall på Nordseter, og det gikk helt av seg selv fra dag èn. Det er heldigvis ikke lenger sturent å slumse med avfallshåndtering, verken hos myndigheter eller hos den jevner forbruker enten de er hjemme eller på hytta. SORTERING: Som renovatør i hytteområdene i mange år, kjenner Anjo Formo hyttefolkets vaner godt.– De er flinke til å kildesortere, sier han.


Velkomstpakke Matavfallet skal legges i brune plastposer som kjøpes i dagligvareforretningene i området. Som en liten hilsen fra Glør vil hytteeierne motta en rull, inneholdende 50 avfallsposer, i anledning oppstarten. – Som en gest fra oss til folk på de rundt 3500 hytteadressene, sier Tor Foss. Han har ansvar for løsningene og alt det praktiske rundt utplassering av de nye avfallsbrønnene. Han forsikrer at samtlige hytteadresser omfattes av ordningen, fra bomstasjonen i Hundersetervegen og opp og i de nye områdene på Mosetertoppen og Tindegrenda. – Ja, på hvert eneste miljøtorg vil det fra senhøsten av være brønn for matavfall. Han sier videre at det arbeides for egen håndtering av plastavfall fra hytteområdene, men at det er en ordning med praktiske utfordringer. – Jeg kan ikke si når en plastordning kan tre i kraft, så hyttebefolkningen må fortsatt levere plastavfallet ved gjenvinningsstasjonene, sier Foss. Går på matavfallet ditt Flere av Glørs tømmebiler går på biogass. Fra matavfall. Ja da, på Mjøsanlegget på Rovermyra skal det bli biogass også av matavfallet fra Hafjell. Fra høsten skal også Glør-biler i hytteområdene gå på klimanøytral biogass. Gevinsten er ikke minst null luftforurensning, sier Hanne Worup. 250 000 innbyggere leverer til Mjøsanlegget.

BIO: Matavfall blir til biogass som er drivstoff på mange av Glørs biler.

Foto: Glis studio

Hva med skismøringen? Glør har egen sorteringsguide for skismøring. Den lastes ned ved å gå inn på glor.no. Der finner du tips og råd om hvor voks, glider, klister og skirens skal kastes. Guiden har et ekstra varsku for samtlige skiprodukter som inneholder fluor. De må sorteres som farlig avfall.

ÅPENT 9-18 www.lillehammersentrum.no

ØYERmagasinet 17


Årlig service gir trygt bilhold Den norske gjennomsnittsbilen kjører 13 000 kilometer i året. Kjøreforholdene her til lands kan være svært varierte. Motor, vifte, filtre, olje, bremser, forstilling, støtdempere, dekk og lakk utsettes for kontinuerlig påkjenning. Hafjell Bilservice utfører service, reparasjoner, flushing automatkasser, periodisk kontroll, forstillingskontroll osv på alle bilmerker!

FJELLETS LYS: Mange av bildene er malt fra hytta i Øyerfjellet.

Strømshuguvegen 5, 2636 ØYER Telefon: 61277801 - Åpningstid: Man-Fre 07:00 - 16:00

Til Pellestova i påsken

meca.no

Thor-Arne Moen holder også denne påsken salgsutstilling på Pellestova. Bare nye bilder er med.

HAFJELL BILSERVICE AS

Av Anne Stokke

igt.no - foto: Jon Gunnar Henriksen

Det er niende gang Øyer-maleren tar turen opp på fjellet, for å vise bilder, selge bilder og prate med publikummet sitt.

Vi gir tekniske råd for akku Kanskje finnes det smarte

rat ditt våtrom! løsninger du ikke har ten

kt på?

Din lokale rørlegger!

Medby AS tilbyr alle tjenester innen baderom - deriblant badstu og steam, massasjekar og dusjsystemer. Medby AS er godkjent gassbedrift, bistår med alle løsninger for husholdningsgass, både innen- og utendørs. De beste løsningene for godt innemiljø er ofte både de mest klimavennlige og økonomiske. Dette er et felt vi kan mye om, og vi utfører arbeid med både vannbåren varme og klassiske varmepumper. K

AK

TO R DNIN

GASS

B

ED

RIF

T

G

ORM SN

NT

AS

JE

NORS KG

V

GOD

952 32 000 – Rørlegger når du trenger

igt.no

Gausdal • Lillehammer • Øyer • Otta

18 ØYERmagasinet

det !

Møte publikum – Det er noe av det likeste jeg gjør, dette å høre hva folk finner av mening og innsikt i bildene. Jeg pleier å si at bildene får liv i møte med publikum, sier Moen. Han skal vise et tretti talls bilder, alle i akryl. Mange av dem er malt på familiehytta ved Øvre Moksjøen ved Sjøsetra i Øyerfjellet. Her finner han roen og her han panoramautsyn til ettervinterens solgang og lysets skiftninger. – Det er et eventyr å arbeide herfra. Jeg drar gladelig staffeli og lerret i en diger bag de siste 300 meterne fram til hyttetrammen. For vi har altså ikke bilveg riktig helt fram. Selger fra vegg Thor-Arne Moen har etter hvert opparbeidet seg et trofast publikum, sammensatt av hyttefolk, fastboende og næringsliv. Mange besøker ham i atelieret hjemme i Øyer, mens andre følger hans elektroniske nyhetsbrev. – Jeg er privilegert som pleier å selge det meste fra veggen, enten i atelieret eller på utstillinger. Han vil være til stede på Pellestova – i Pellesalen i andre etasje – hver dag. Utstillingen åpner lørdag 13. april, som er palmelørdag, og avsluttes 1. påskedag. Utstillingen på Pellestova er en av fire separatutstillinger i 2019. HØYDEPUNKT: Thor-Arne Moen ser fram til å møte publikum i påsken. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien.


HAFjeLL VAkTMeSTeRkOMPAnI AS HAFjeLL HYTTeSeRVICe Vi er den største tilbyderen av serviceoppdrag til hytteeiere i Hafjellområdet. Vi har lang erfaring, proft utstyr, gode referanser og serviceinnstilte medarbeidere.

Vi har spesialisert oss på pleie av torvtak og gressklipping rundt hytteområdet. Maling/beising av hytter, hus og leilighetsbygg. Fasadevask med høytrykkspyler på tilhenger. Vi tar også på oss små snekkeroppdrag som bygging av terrasser og plattinger.

Mer enn 20 års erfaring - Gratis befaring!

Ta kontakt på tlf. 951 74 823 post@hafjellhytteservice.no www.hafjellhytteservice.no

kjøkken

nå på Lillehammer!

og se Besøk oss ger! n lli ti ts u våre

Hos oss finner du et godt utvalg merkevarer fra kjente og kvalitetsbevisste designere. Vi ønsker å inspirere deg i hverdagen, og gi deg stilsikre tips til antrekk uansett anledning. Barbour Hale Bob Tiger of Sweden Arkk Copenhagen Riccovero Inwear Jim Rickey Laura Bellariva Samsøe & Samsøe Stenstrøms Colmar Mosmosh

Amuse Dear Dharma Baum und Pferdgarten We Norwegians Marlies Dekkers Blundstone 2nd One

Interiør: Missoni Home Jonathan Adler

Vi ønsker deg velkommen til en inspirerende handel. Hilsen Anita, Eva, Karin, Guro, Tone.

FALKENBERG KJØKKEN AS

2613 Lillehammer v/Kiwi Søre Ål. Tlf. 908 49 905

Tlf. 61 02 23 80 • www. tendenza .no

ØYERmagasinet 19


Foto: Erik Skaug

Musdalsmesterskapet

på ski samler musdølene og hyttefolket Det tradisjonsrike Musdalsmesterskapet på ski arrangeres i år for 47. gang, på skjærtorsdag, slik det har vært tradisjon for de siste tiårene. Av Jørgen Skaug

PREMIE: Et bilde fra premieutdelingen under fjorårets mesterskap, et rikholdig premiebord med premie til nesten alle deltakerne. Har samles musdøler og hyttefolket på Musdalssætra i et felles arrangement. Det utpekes hvert år en rennkomite på 10 – 12 personer, der både musdøler og representanter fra hytteeierne deltar. Forberedelsene til årets arrangement er godt i gang, der Helge Offigstad, som var en av initiativtakerne til Musdalsmesterskapet for 47 år siden, har fått hovedansvaret for at komiteen kommer sammen for å forberede årets arrangement. Rekord i fjor Under fjorårets Musdalsmesterskap var det rekordoppslutning med hele 103 deltakere i langrennet og 254 deltakere Quiz-rennet..

I langrennet var det klassevis fellesstart med tre forskjellige løyper tilpasset deltakernes alder. Det var ikke tidtaking, men førstemann i mål hadde vunnet klassen sin. I fjor var det den kjente skiskytteren Henrik L’Abée-Lund, som har hytte på Musdalssætra, som ble raskeste herreløper i seniorklassa. Under rennet er det som oftest stor etterspørsel etter kaffe og hjemmebakte kaker, som selges fra et kiosktelt.

gamle fjøset på Skaugsetra, der vi hadde søkt om skjenkebevilling for servering av øl og vin. Og hadde ikke bygdefolket og hyttefolket blitt kjent med hverandre før, ble det rik anledning til det ved langbordet inne seterfjøset i løpet av kvelden over et glass vin eller øl. Overskuddet fra arrangement, som i fjor var på nesten 30.000 kroner, går til å holde de flotte skiløypene i området godt preparerte gjennom hele vinteren

After-ski Og etter rennet var ferdig ved tre-firetiden på ettermiddagen hadde vi «After-ski» i det

Vi er en allsidig bedrift på Vinstra som produserer tradisjonsmøbler i heltre eeer kundens ønsker og behov. Vi produserer kjøkken, bad, garderober, gardinbree, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hjørnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsrom, hvor vi beiser, lakkerer, maler, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere ønsker eeer eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 61 29 02 88 • www.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no 20 ØYERmagasinet


Besøk oss i Lillehammer og på

www.belsvik.no

HANSEN & JACOB

LES DEUX

LOLLYS LAUNDRY

SUMMUM S

GANT LEVI S LEVI´S

GANT

TIGER OF SWEDEN

DIESEL

LYLE & SCOTT

FRISLID

LEE

FILA

BARBOUR

LOLLYS LAUNDRY

GUSTAV

LOIS

LES DEUX

WE NORWEGIANS

FLOYD

JOHNNY WAS

PLEASE

CALVIN KLEIN

ETON OF SWEDEN

FINE

PARA MI

BESSIE

SIKSILK

MEYER

SUMMUM

PROJECT AJ 17

VANNUCCI

GREATER THAN A

MURO

TIF TIFFY

LIU.JO

CIESSE PLUMINI

NN07

CLIPPER

MILESTONE

BIANC CO

LINDBERGH

PARAJUMPERS

VANHEUSEN

SVEA

HUGO BOSS

CEDRIICO

Merkeklær til dame og herre

BLEND

STORGATA | LILLEHAMMER | ÅPENT: MAN - LØR 09-18 | WWW.BELSVIK.NO

GØY Å BADE • Vannsklie • 25-metersbasseng • Varmebasseng • Barnebasseng • Boblebad

• Vanngrotte • Badstue • Dampbadstue • Servering

ÅPNINGSTIDER

Mandag - fredag....................................13 - 21 Lørdag og søndag ............................... 10 - 18

Skoleferier se www.jorekstad.no

Tlf. 61 05 70 60

www.jorekstad.no ØYERmagasinet 21


NY LEGEVAKT: -Vi er klar til å møte hyttefolk, andre påskegjester og fastboende, sier avdelingssykepleier Gun Rugsveen ved legevakta i Lillehammer. Alle foto: Anne Stokke

Tar høyde for hyttefolket og andre påskegjester

Legevakta rustet for påsken Legevakta på Lillehammer styrker bemanningen både for lege og sykepleier i påsken. Beregn likevel noe ekstra ventetid om uhellet skulle være ute. Av Anne Stokke Erfaringsmessig opplever legevakta stor pågang i påsken. 1500 i fjor I fjor var det i alt 1500 hevendelser i påskeuka, det var en økning på 335 fra året før. Statistikken gjør det enkelt for legevaktledelsen å planlegge for kommende påske: Ekstra

22 ØYERmagasinet

mannskap må på plass. Hyttebefolkning og påskegjester ellers er med i beregningsgrunnlaget når legevaktas mannskapskabal legges.

– Vi styrker bemanningen med en til to sykepleiere på vakt hele døgnet, og planlegger med en ekstra lege.

Ekstra ventetid – Vi er oss bevisst at det er mange deltidsinnbyggere i regionen, særlig i høytider som jul og påske. Og av erfaring vet vi at det kan komme mange henvendelser som går på mistanke om brudd. På grunn av volumøkningen styrker vi bemanningen både på lege- og sykepleiersiden hele døgnet. Det må nok likevel påregnes noe økt ventetid på venterommet i denne perioden. Det opplyser Gina A. Matsson, tjenesteområdeleder for legehelsetjenesten i Lillehammer kommune.

Nye og større lokaler – Legevakta har også tidligere vært rustet til å imøtekomme innbyggere og tilreisende. Men etter at vi flyttet i 2017, har vi fått større og moderne lokaler, fortsetter Matsson. Fra trangboddhet i de tidligere lokalene inntil sykehusets akuttmottak, har legevakttjenesten flyttet inn på hele 884 kvadratmeter i et nybygg under sykehusets hovedinngang. Det er en tidobling av arealet på gamle legevakta. Det ble investert ca 40 millioner kroner før åpningen i august 2017.


Dette er legevakta • Lillehammer interkommunale legevakt • Flyttet inn i nye lokaler i august 2017. • Den nye legevakta er bygget inn under hovedinngangen til sykehuset i Lillehammer, opp og til høyre for parkeringsarealene for pasienter og besøkende. • Legevakta er et interkommunalt samarbeid mellom Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu, Øyer, Gausdal, Lillehammer og Ringsaker. Legevakta er ikke en del av sykehuset, men altså en interkommunal virksomhet. • Behandler over 18 000 pasienter i året. • Åpen fra kl. 16–08 på hverdager. Døgnkontinuerlig fra fredag kl. 16 til mandag kl. 08. • Tlf. 116 117

Slik gjør du det i påsken Hvis du må til lege i påsken, er ordningen slik: RØD: Den nye legevakta ligger under sykehusets hovedinngang.

PALMEHELGEN Ordinær legevaktdrift fra fredag kl. 16 til mandag kl. 08. Dersom man har behov for å kontakte lege, ring tlf 116 117 TIDLIG I PÅSKEUKEN Fra mandag 15. april til onsdag 17. april klokka 12, er det ordinær drift ved legekontorene i kommunene. I denne perioden, mellom kl. 08 –16, skal man ta kontakt med legekontoret i kommunen man befinner seg. Fra kl. 16, skal man kontakte legevakta. PÅSKEHELGEN MED HELLIGDAGENE Fra kl. 12 onsdag 17. april t.o.m. andre påskedag 22. april skal man kontakte legevakta ved behov for hjelp. Ved medisinsk nødsituasjon: Ring 113!

PÅGANG: I påsken i fjor var det nesten 1500 henvendelser til legevakta. Sykepleier Nina Solberg i mottakelsen er den første pasienten møter.

– Kos dere i påsken, bruk hodet, vis omtanke for andre og husk fjellvettreglene! Gina A. Matsson, tjenesteområdeleder for legehelsetjenesten i Lillehammer til hyttefolk og andre påskegjester.

bergtagen eco-shell

Fjällrävens myke og behagelige skallbekledning

Det røde nye bygget er godt synlig fra parkeringsplassene ved sykehuset. I de nye lokalene er det blitt plass til fire store legekontorer, tre venterom og et nytt laboratorium. Et nytt rom for medisiner er det også blitt. I tillegg kommer fem såkalte KAD-plasser, det vil si kommunale akutt døgnplasser. I mottakelsen sitter sykepleier som er den første pasientene kommer i kontakt med. Her finnes også skjermer med nyttig info – og et stort skilt som ønsker «velkommen». – Bruk hodet – Har legevakta en hilsen til de mange som feirer påsken i hytter, hus og hoteller i vårt distrikt? – Ja, gjerne! Kos dere og bruk den flotte naturen vi har. Men bruk hodet, vis omtanke for hverandre – og husk fjellvettreglene! God påske! Avslutter Gina A. Matsson. storgata 70, lillehammer • www.fjellshop.no • tlf. 919 21 192

ØYERmagasinet 23


SLIK GJØR DU DET! Det skal være enkelt å låne utstyr fra BUA i Øyer.

Alt du trenger er å ta med legitimasjon første gang du besøker Bua. Husk å ta med det, da! Under 18 år? Da må du ha med en voksen første gangen. Ved å hente utlånsblankett i BUA, får du lånt ski- og alpinutstyr i Hafjell skiutleie. Alt utstyr lånes ut for ei uke om gangen. Flere opplysninger om utlånsbanken finnes på: bua.io/utlansordninger/bua-oyer og Facebook.

GRATIS: Aktivitetskoordinator Hilde Odden Rom og styreleder Tore Rugsveen i Frivilligsentralen rydder vekk vinteren for å gi plass til sommerutstyret i BUA. Foto: Anne Stokke

BUA på Tingberg Utstyrsbank for alle som vil låne

Fra 1. mai byttes vinterutstyr ut med ting du kanskje trenger til sommeren. I BUA kan du låne gratis. Av Anne Stokke BUA på Tingberg er banken som låner ut sports- og fritidsutstyr helt gratis. Siden dørene ble åpnet i februar, har det vært skøyter, truger, pilkebrett og mye mer i hyllene. Snøbrett og alpinutstyr har vært lånt ut gratis i Hafjell skiutleie. Så snart påsken er over, byttes utvalget ut med utstyr for sommeraktiviteter. Alle skal med – Tanken er at vi skal ha det barn og unge, og familier kan trenge for å drive tur – og fritidsaktiviteter. Sports- og fritidsutstyr koster ofte mye penger, og barn har lyst til å prøve nye ting. Hos oss kan de låne utstyret som trengs. Alle skal ha mulighet til lek og utfoldelse, det er hovedtanken bak BUAkonseptet, sier Hilde Odden Rom. Hun er aktivitetskoordinator i kommunen og leder for BUA.

24 ØYERmagasinet

BUA er en forkortelse for barn, unge, aktivitet, og BUA skal bidra til bedre folkehelse, bidra til å utjevne forskjeller og til lavere forbruk. Alle innbyggere i Øyer kommune er velkommen til å benytte seg av ordningen. Torsdagsåpent BUA holder åpent hver torsdag, om ettermiddagen, og det er bare å komme for å se om de har det du er på leting etter. – Har vi ikke det, prøver vi å skaffe det, sier Hilde Odden Rom. Du finner BUA i underetasjen under lokalene til kirkekontoret på Tingberg. Det går også an å bruke mail eller Facebook for å høre om utstyrsbanken har det du leter etter. Dugnadsinnsats Øyer-Tretten frivilligsentral var pådriveren bak BUA. Styreleder Tore Rugsveen, forteller at ønsket var å bygge opp en møteplass i kommunen der alle som har lyst og behov kan låne utstyr gratis. – Delingsøkonomi, gjenbruk og bærekraft

er viktig stikkord i samfunnet nå. Vi tror at BUA er et bidrag til dette. Alle behøver ikke å ha alt, vi kan bruke opp att ved å låne, sier Rugsveen. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med 300.000 kroner og Gjensidigestiftelsen med 150.000 kroner til etableringen av BUA. – Frivilligsentralen har ikke midler til et slikt løft, så vi er jo veldig takknemlig for disse rause bidragene. De har gjort det mulig for oss å kjøpe inn utstyr som nå fyller hyllene. Når behovene melder seg, har vi mulighet til å fylle på utstyr. Og sommersesongen er jo like om hjørnet, fortsetter Rugsveen. Han takker også Hafjell skiutleie som har lånt ut alpinutstyr i vinter. Frivillige Det er etablert et godt samarbeid med Øyer Tretten Lions. Medlemmer i foreningen er på plass for å hjelpe til i BUAs åpningstid. – Uten hjelp fra dem under forberedelsene i vinter og nå på torsdagettermiddagene, er jeg neimen ikke sikker på at vi hadde fått det til, sier Hilde Odden Rom.


Skavlen PÅSKE PÅ SKAVLEN • UTE PÅ TERRASSEN I SOLA

AFTERSKI FOR HELE FAMILEN

LIVE BAND FØR PÅSKE • INNE ELLER UTE PÅ TERRASSEN

2. MARS FRA KL.15-18: TO YOU | 9. MARS FRA KL.15-18: TORGEIR & KJENDISENE 16. MARS FRA KL.15-18: MELODY MARKET | 23. MARS FRA KL.15-18: MELODY MARKET 30. MARS FRA KL.15-18: TORGEIR & KJENDISENE | 6 . APRIL FRA KL.15-18: TORGEIR & KJENDISENE

LIVE BAND I PÅSKEN • UTE PÅ TERRASSEN

13. APRIL FRA KL.15-18: KALLE FØTTERS | 17. APRIL FRA KL.15-18: MELODY MARKET SKJÆRTORSDAG 18. APRIL FRA KL.15-18: KALLE FØTTERS | LANGFREDAG 19. APRIL FRA KL.15-18: TO YOU PÅSKEAFTEN & AVSLUTNINGSKVELD 20. APRIL FRA KL.15-18: CPC

PÅ KVELDEN

A LA CARTE

PALMELØRDAG • LANGFREDAG PÅSKEAFTEN • 1. PÅSKEDAG KJØKKENET ER ÅPENT TIL KL. 22.00

Restaurant Skavlen • Tlf 40 40 15 08 • E-post: skavlen@hafjell.no

NÅR GONDOLEN GÅR - ER SKAVLEN ÅPEN ØYERmagasinet 25


Kulturrampa søker kommunal støtte

Rampa kulturverksted håper på økonomisk støtte fra kommunen. Av Anne Stokke Kulturverkstedet holder fortsatt til på Hafjellrampa, men har flyttet et steinkast unna til mindre lokaler, der som Øyer Yoga hadde sitt første lokale. BASAR: All innsats er tuftet på frivillighet. Her er gruppa som forbereder vårens store basar. Fra venstre Anne Thue, Gabi Kleindienst, Borghild Nysveen og May Liss Karlsen Lund, bak daglig leder Magna Skogli. Foto: Anne Stokke Må innrette seg – Lokalene er nyoppusset og lyse, men den største utfordringen er at vi nå bare har halvparten av plassen vi hadde tidligere. Men sånn er det, og vi må bare innrette oss etter situasjonen, sier Magna Skogli, daglig leder for Kulturverkstedet. Det frivillige aktivitetstilbudet favner i dag en malegruppe, en håndarbeidsgruppe og en fotogruppe. Åpningstiden er onsdag og torsdag ettermiddag. Stram økonomi Økonomien er en øm tå. Den største utgiftsposten er husleie og strøm, kulturverkstedet er leietaker hos Hafjell Rampa AS. Inntektene kommer i det vesentlige fra medlemskontingenter og provisjon ved salg av produkter som lages i gruppene. I kulturverkstedet kan man kjøpe malerier og foto-

grafier direkte fra vegg. – Vi vurderer flere tiltak for å øke inntektene, som møteutleie, kursvirksomhet, utleie til eksterne utstillere. Akkurat nå planlegges en større basar med kvalitetsgevinster fra egne rekker og forhåpentligvis også fra lokalt næringsliv, sier Skogli. I fjor fikk kulturverkstedet 2 000 kroner i bidrag fra kommunen. Skogli mener at kulturverkstedet fyller kriteriene for økonomisk stønad via kulturbudsjettet. Kommuneplanen for Øyer sør påpeker behovet for og ønsket om sosiale møteplasser i sentrum generelt og for pensjonister og tilflyttere spesielt. Rampa kulturverksted er et tilbud for alle, jeg kan ikke forstå annet enn at vi er berettiget til offentlig støtte, sier Skogli. Snart sendes søknaden til kommunehuset.

Mulig samarbeid Rampa kulturverksted er tuftet på frivillighet, fellesskap, sosial inkludering og hygge og nytte for alle. Et styre har ansvar for virksomheten, med månedlige styremøter, medlemsmøter og årsmøte. All innsats gjøres på frivillig basis. – Det er nærliggende å tenke samarbeid med Frivilligsentralen? – Mulighet for samarbeid både med Frivilligsentralen og andre lag og foreninger skal tas opp i løpet av året, svarer Skogli.

….og Marita flytter ut 1. mai Marita Hunder som har drevet Øyer Yoga i lokaler på Hafjellrampa, legger ned sin virksomhet 1. mai. Årsaken er at hun flytter fra Øyer til østerdalsbygda Vingelen, sammen med samboer Stefan Nord og deres ettårige datter. Hun forteller at familien ønsker å slå seg ned på en mindre plass enn Øyer, og at yogamattene følger med på flyttelasset. Foreløpig har hun ikke konkrete planer om å starte opp på nytt, men utelukker det ikke. – Yoga som helsefremmende tiltak for barn og voksne er det mest meningsfulle jeg kan drive med, så det kan hende jeg etablerer et yogatilbud der. Samtidig har jeg noen andre yoga-prosjekter som har vært lagt på is lenge. Disse ønsker jeg å jobbe videre med. Livet har endret seg på godt og vondt siden jeg startet opp Øyer Yoga. Det er på tide å ta en ny time out i livet, og finne ut hva jeg skal gjøre videre. Jeg er veldig takknemlig for alle jeg har møtt på min yogareise i Øyer. Uten dem, hadde jeg ikke hatt mulighet å være her. ØSTERDALEN: Marita Hunder flytter til Østerdalen, og tar yogamattene med seg. Foto fra Facebook

26 ØYERmagasinet


SOLAVSKJERMING - GARDINER - SENGETØY - INTERIØR - GARN

ÅPNINGSTIDER / OPENING HOURS Mandag - onsdag / Monday-Wednesday Torsdag - fredag / Thursday-Friday Lørdag / Saturday

Luxaflex-kampanje

-20% i mars

Kom inn og se nærmere på utvalget i butikken, og hør om hvordan du får en skreddersydd løsning til ditt hjem.Ta kontakt!

Faghandelen i sentrum

10.00 - 17.00 10.00 - 20.00 10.00 - 16.00

Her finner du smørebu, museum, et stort utvalg hardvare fra SWIX og TOKO, tekstiler fra SWIX, Ulvang og Lundhags, sykler fra Hardrocx, telt og soveposer fra Helsport, klubbtøy fra Original og Outlet butikk. Visit our waxing cabin, museum, coffee shop, a large variety of poles, ski waxes and waxing tools from SWIX and TOKO. SWIX, Ulvang and Lundhags apparel. Hardrocx bikes, tents and sleeping bags from Helsport, and our Outlet. BELIGGENHET / LOCATION Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer.

Tlf. 61 25 08 44 / 952 16 210 • www.uldvaren.no

Det orginale

BUNADSØLVET for Lillehammer og Gudbrandsdalen fra gullsmed J. Frisenberg

Det orginale bunadsølvet med historiske røtter tilbake til 17- og 1800-tallet, får du hos oss. Våre unike modeller produseres hos anerkjente Sylvsmidja på Voss, med livstidsgaranti mot fabrikasjonsfeil. Vi lagerfører komplette sett med bunadsølv til nesten alle Norges bunader. Eget verksted i butikken hvor vi reparerer og pusser opp alt av bunadsølv fra hele Norge. BESTILL på NETT

Kom innom butikken eller se www.frisenberg.no

ULL

til hele familien

og få varene sendt hjem! Du kan også hente i butikken.

kUNDEkLUBB

Meld deg inn i vår kundeklubb og få 10% rabatt på alle ordinære varer

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36 www.frisenberg.no

Storgata 91, 2609 Lillehammer Tlf: 94160449 facebook.com/safalillehammer Nettside: www.safa.no

ØYERmagasinet 27


ERFARNE: Olav Kjærnet (fra venstre) Tor Oddbjørn Foss, Geir Leren og Hans Reistad i Tretten Byggservice tar små og store oppdrag i hus og hytter. – Vi gjør det folk vil ha gjort, sier Reistad. Alle foto: Anne Stokke

De gjør gjerne jobben for deg - og vil ha med seg flere unge snekkere Tretten Byggservice vil bli lærlingbedrift. Da får de kanskje tak i yngre snekkere. Av Anne Stokke

Snekkerbedriften i Øyer teller seks og et halvt årsverk etter oppstarten i 2017. De er voksne, erfarne håndverkere alle sammen. Fagfolk – Gull verdt for en liten bedrift som vår, sier Hans Reistad som sammen med Geir Leiren står bak firmaet. Begge er kjent håndverkernavn i Øyer og på Tretten, Hans Reistad også som kommunestyrepolitiker i flere perioder for Ap. – Vi er gamle i tralten, og så slo vi oss sammen for to år siden, organisert som et as.

28 ØYERmagasinet

– Det er snart 40 år siden jeg sto i Bådstø og ventet på bussen til Spiterstulen der jeg skulle begynne i snekkerlæra, forteller Hans. Familien Sulheims kjente fjellstue skulle bygges opp igjen etter brannen i 1978. Den tok med seg Hugubygningen, mens Gamle-sætre ble så skadet at den måtte rives. Spisesalen og kafeteriaen ble reddet. Geir Leren er utdannet bilmekaniker, men har «fuska i snekkerfaget i mange år», som han sier. – Jeg vil si at jeg er ganske praktisk anlagt, sier han.

FAKTA Tretten Byggservice • Tretten byggservice as Kjørkjebakken 1, Tretten • Lokal snekkerbedrift • Nybygg, påbygg, takarbeid, grunnarbeider, rehabilitering, oppussing etc. rehabiltering. Hytter og hus, oppdrag for private, næringsliv og det offentlige. hans@trettenbyggservice.no geir@trettenbyggservice.no


Rekruttering Nå tenker Hans og Geir framover. – Vi blir nødt til å fylle på med yngre folk. Men det er manko på snekkere i distriktet, og nesten kul umulig å få tak i yngre folk. Nå forbereder vi oss på å bli lærlingbedrift, og håper det kan være en veg å rekruttere inn ungdommen på. Hans sitter i prøvenemnda i Oppland og kjenner fagmiljøet fra innsiden. Det er nemnda som gjennomfører fag - og svenneprøver, og som sådan er med på å legge premissene for den faglige standarden på fagarbeiderne her i landet. Fortrinn Tretten Byggservice er en liten bedrift, som omsatte for vel seks millioner pluss moms kroner i fjor og som regner med å nå ni millioner i 2019, men som konkurrerer om fagfolkene med de riktig store i bransjen. -Hva kan dere friste med? -Variert og utfordrende arbeid. Vi tar på oss arbeid som de store helst ikke tar: Vedlikehold av hytter og hus, påbygg, rehabilitering, tak, setter opp garasjer og slike ting. Enkelt sagt: Vi gjør det du har bruk for å få gjort av arbeid. Vi har mange oppdrag i fjellet, det vil alltid være behov for lokale håndverkere til rehabilitering og oppussing. De eldste hyttene i Hafjell er 30 år, og en ny generasjon på veg til å overta familiehytta. Det betyr ofte modernisering og påbygg, sier Hans. – Vi flytter ei seter på Holmsætra, og vi støper grunnmur for å nevne noe, legger Geir til. – Har du satt opp denne samme hytta ti ganger, har du kanskje lyst til å gjøre noe anna, sier Hans med henvisning til hyttelandsbyene i fjellet. Skape fellesskap – Også bruker vi penger på å få til et sosialt miljø i staben. Før jul gikk turen til Tyskland. Som snekkere på oppdrag rundt i distriktet, kan det gå dagevis mellom hver gang vi møtes alle mann. Da er et viktig å gjøre noe sammen når vi kan. Firmaet opererer i hjemkommunen og ellers i sørdalen, men har også hatt oppdrag på Biri og Rudshøgda og i Bergen. Nå jobber de med å legge nytt tak på Furulund på

FAGMANN: Inger Torill Hjelmstad på Steinsåker benytter anledningen til å spørre om råd når Hans Reistad er innom. Segalstad bru. En av snekkerne, Tor Foss, er nordfrøning og tar gjerne på seg oppgaver der. – Vi strekker oss så langt vi kan, for private, næringsliv og det offentlige. Renoverer på Nord-Tretten To snekkere henger på veggen på gården Steinsåker på Nord-Tretten. I det knallblå vinterværet jobber de med å etterisolere og

kle opp igjen vegger. Nye vinduer er satt inn på sørveggen. – Det er alltid noe som skulle vært gjort på gamle hus, sier Inger Torill Hjelmstad som sammen med Stig Semb Hansen driver Steinsåker. Mer materialer fra Gausdal Land rygges oppover gårdsvegen, her venter enda mer arbeid på snekkerne fra Tretten Byggservice.

NY VEGG: På Steinsåker på Nord-Tretten har snekkerne etterisolert, skiftet vegger og satt inn nye vinduer.

• Belysning • Varme • Sikkerhet • Elektro installasjon • Tele og data

Telefon 61 22 66 99 www.skogvang.no

ØYERmagasinet 29


RØRLEGGERTJENESTER Kontakt oss!

Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR

• baderom • toalett • dusj • armatur • beredere • tilbehør • varme

DøgNvaKT

Tlf. 61 27 65 14

fax 61 27 70 65 • vtrea@online.no • www.stavveterinarsenter.no Timebestilling

ÅPNINgSTIDER Mandag til fredag

08.30-15.30

Kveldsåpent smådyr

Mandag og torsdag

18.00-20.00

åpningstider butikk

Mandag til fredag

08.30-15.30

DU FINNER OSS på STAV! Kongsvegen 1642 2635 Tretten

VETERINæRENE Guro Mølmen Tor Formo Eiliv Kummen Hallstein Holen Benedicte Helljesen

NORD-TRETTEN VEGEN

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

LÅGEN R TEN B TRET

Vi selger og monterer

varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

30 ØYERmagasinet

Bredbånd med fart på hytta! Sjekk om du kan få på www.eidsiva.net

U

E6


ne Åd

Nytt

Bakke, rådmann

fra rådmannen!

informasjon fra Øyer kommune mars 2019

s. 2 Ordføreren har ordet s. 3 Fra kulturfronten s. 4 Utviklingsarbeid på Vidarheim barnehage Stilling ledig i Øyer kommune s. 5 Jogge- og matpakkedag på Aurvoll skole Skoleutstilling på Stavsmartn s. 6 Nowrus - nyttårsfeiring Integrering og inkludering s. 7 Vatn i bygda vår s. 8 100 dager smartere Kommuneplan Øyer sør s. 9 Ny administrativ organisering

Det er vel et gode at en rådmann føler at tiden går fort. Vi har rundet et nytt år og når jeg skriver dette er vinterferien like rundt hjørnet. Det betyr flere tusen besøksøyværinger i løpet av et par hektiske uker, ja uker som er veldig viktige for vår kommune. NY ORGANISERING Øyer kommune har kommet i gang med ny organisering. En del endringer blir det, men det har startet opp på en tilfredsstillende måte. Nå kommer rådmannsnivået mye nærmere de som har ansvaret for tjenesteytingen og denne kontakten er nødvendig med tanke på økonomistyring og endringer i tjenesteytingen. Et nytt budsjett er lagt og rådmannen er godt tilfreds med de prioriteringene som er gjort. Resultatet er et godt samarbeid mellom tjenesteledere, rådmannsnivået og politisk nivå. I budsjettet styrkes eldreomsorgen. Dette gjelder både hjemmetjenesten og institusjonsplasser på Øyer helsehus. Vi åpner blant annet 8 nye langtidsplasser på helsehuset i løpet av 2019.

Når vi er ferdige med budsjettet så kaster vi oss over regnskapet. 2018 ble et godt år for Øyer kommune med et betydelig «overskudd» - nærmere 10 millioner kroner. Dette gjør at vi kan bygge opp fondsreservene i kommunen. Nå har årsresultatet blitt så bra at vi nesten når handlingsmålet for 2022 allerede i 2019. Vi har brukt utrolig mye tid på å bygge opp rutiner og prosedyrer for økonomistyring i kommunen. Dette har gitt resultater og økonomiavdelingen har gjort en meget god jobb. 25 ÅR SIDEN OL 94 Vi har i løpet av noen hektiske dager gjenopplevd litt av suksessen fra 1994. Det har vært en positiv markering av 25-års jubileet og jeg tror nok at det er mange som ønsker seg en reprise. KOMMUNEDELPLANEN En av kommunens største oppgaver de neste to årene er kommunedelplanen for Øyer sør. Arbeidet er i gang og sluttresultatet vil vise vei for vår satsing på utbygging, turisme, infrastruktur m.m.

E6 E6-utbyggingen er en annen viktig sak for Øyer kommune. Nå har Nye Veier fått oppdraget med utbyggingen og de har startet opp planleggingen. For vår del er det viktig å få til en gjennomgående utbygging gjennom kommunen. Vi er videre spent på hvilken løsning de velger og ikke minst hvordan det går med et nytt tunnelløp gjennom Skarsmoen. SNART PÅSKE Når dette nummeret kommer ut, er det ikke lenge til påske. Vi har hatt noen mildværsdager som har tæret hardt på snøen mange steder. Det er nok å håpe på litt nysnø og kulde om natta framover for å sikre tradisjonelle skiløyper i fjellet. Påska er sein så det skal vel holde hardt at vi har godt skiføre alle steder, men da er det alltid alternativer å velge mellom. Det er fint med trugeturer og fotturer på skaren også. Jeg vil ønske dere alle en riktig solrik og god påske. JEG VIL ØNSKE DERE ALLE EN RIKTIG SOLRIK OG GOD PÅSKE!

God påske!

Redaksjonsutvalg: Ådne Bakke, Eli Eriksrud og Brit Kramprud Lundgård. Brit S. Berge, sekretær.

ØYERmagasinet 31


K it

Br

prud Lundgå r d ,o ram rd

ET fOLKELIV UTEN SIDESTYKKE Alle ordførerne var enige om at det fellesskapet som ble dannet der vi delte felles glede, entusiasme og stolthet under OL 94 var helt unikt. Vi løftet i flokk, deltok og bidro hver på vår måte. Vi delte opplevelsen og møtte opp selv om det var kaldt. Mange knyttet varige vennskapsbånd og husker fortsatt den gode stemningen som var på og utenfor

rer fø

OL 94 ble en suksess, selv om få hadde troen på forhånd. Ikke minst media var veldig kritiske og sikre på at dette kom til å bli en fiasko. Det er mange gode minner etter OL 94 for alle sammen. Vi ble også enige om at dette hadde vært avgjørende for utviklingen i Øyer. Uten OL tror vi at Øyer ville vært på linje med andre lokalsamfunn uten spesielt stor vekst. Vi ble raskt enige om 6 temaer som beskriver dette, disse er omtalt under. Av de 5 arenakommunene Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Ringebu og Øyer, er det flere som sier at Øyer er den kommunen som har dratt størst nytte av arrangementet i ettertid, og har hatt den mest positive utviklingen.

2

mars 2019

32 ØYERmagasinet

grenen som omfattes av størst interesse i de mellomeuropeiske landene. I 1936 ble de første rennene for menn kjørt i OL, mens kvinnene kom med fra 1948. fAKKELMANNEN Det mest synlige merke etter OL er Fakkelmannen. Fakkelmannen ble hugget ut som et skogprosjekt i samarbeid mellom flere og bygde på OL sitt designprogram.

Foto: GD

25-ÅRSJUBILEUM OL 94 I februar feiret vi 25-årsjubileum etter OL 94. Hvem husker ikke OL-floka og sangene «Se ilden lyser» og «En OL-fest med venner». For meg personlig som jobbet for LOOC fra 1989 til 1997, er og blir OL veldig spesielt. Når en deltar i alle faser med å planlegge og rigge en så stor organisasjon, til å gjennomføre og avvikle hele organisasjon, er dette noe de fleste aldri får oppleve. I Øyer valgte kommunestyret å delta med finansieringen av 25-årsfesten på Lillehammer i tillegg til en avdempet feiring i egen kommune. Feiringen i Øyer var at sittende ordfører inviterte tidligere ordførere i Øyer til en uhøytidelig samling med kaffe og kake, for å snakke om hva OL 94 hadde betydd for utviklingen i Øyer kommune. Tidligere ordførere som var invitert: Geir Korslund (19701979), Einar Moe (1980-1983), Arne Bueie (1984-1987) Ola Prestegarden (1987-1995), Rigmor Aarø Spiten (1995-1999), Ole Hageløkken (1999-2007) og Mari Botterud (2007-2015). Dessverre hadde ikke all anledning til å delta. Til stede var Geir Korslund, Einar Moe, Ola Prestegarden, Mari Botterud og undertegnede.

Påskehilsen fra ordføreren

arenaene. Øyer ble satt på kartet, nasjonalt og internasjonalt gjennom de alpine øvelsene i Hafjell. HAfJELL ALPINANLEGG Hafjell alpinanlegg feirer 30 års jubileum i år. Reguleringsplanen for Hafjell ble vedtatt i 1984, anlegget ble bygd i 1988 og åpnet 1.12.1989. Alle som deltok i behandlingen av reguleringsplanen husker godt tilbakemeldingene og gavene som ble delt ut av Pelle Skalmstad, som mente at dette vedtaket aldri skulle vært gjort. Det sies at utbygging av Hafjell alpinanlegg er en av grunnene til at Lillehammer fikk OL i 94. Hafjell er den eneste arenaen som ikke fikk etterbruksfond etter OL 94. Da Hafjell åpnet var det 7 heiser og løyper. Siden den gang har det skjedd mye utbygging i anlegget. I dag er Hafjell på topp tre blant alpinanleggene i Norge. De alpine øvelsene er den vinteridretts-

Daværende rådmann i Øyer, Svein Rønning mente at en av de bratte lisidene i kommunen måtte være ideell for etablering av Fakkelmannen ute i naturen. På en befaring i Hafjellområdet forsommeren 1993 besluttet han, sammen med skogbrukssjef Carl Olav Holen å forsøke å få den etablert. Fakkelmannen ble hugget ut, rett ovenfor skiløypene i Hafjell. Der ville Fakkelmannen bli godt synlig for publikum og tv-kameraer som skulle dekke OL-øvelsene fra Hafjell. TELEKOM Det er viktig å huske at internett ikke fungerte slik som i dag under forberedelse og gjennomføring av OL 94. IBM som sponsor stilte med det fremste som var av datautstyr og det ble satset stort på utbygging av telekom til OL. Blant annet ble det bygget fiberkabel til alle arenaene. Arrangørene av OL var også langt fremme med

bruk av e-mail, resultatservice, mobiltelefoner og bærbare PC-er. OPPGRADERING AV E6 OG NY HUNDERSæTERVEG Det ble påkostet betydelig summer på å oppgradere E6 fra Oslo til Lillehammer og videre til Hafjell i forkant av lekene i 1994. I og med at medialandsbyen ble lagt til Gaiastova, måtte vegen opp til Hundersætra forbedres da eksisterende veg var for bratt. Ny Hundersæterveg ble derfor bygget på rekordtid i forkant av OL. ScANDIc HAfJELL HOTELL OG HAfJELL HOTELL Scandic Hotell, tidligere Quality Hafjell Hotell er godt kjent langt utover distriktets grenser, da det ikke er få landsmøter som etter OL har vært avholdt her. Hotellet har blitt pusset opp og er et godt alternativ for både konferanse og fritidsgjester også i dag. Hafjell hotell, tidligere Øyer Gjestegård, var bygget før vi fikk OL og ble benyttet mye under forberedelse og gjennomføring av lekene. Hafjell Hotell sammen med Hafjell lekeland og Lilleputthammer er utviklet og fornyet, og har flere ganger fått utmerkelse for den beste hotellfrokosten. Med disse minnene ønsker jeg alle lesere en god påske og håper at vi får oppleve et nytt OL i vårt distrikt!

Brit Kramprud Lundgård Ordfører.


Fra kulturfronten

av tjenesteleder for kultur og fellesfunksjoner Eli Eriksrud Tlf. 61 10 10 09/900 95 983 eli.eriksrud@oyer.kommune.no

Vi fortsetter med å informere om ulike kulturaktiviteter i Hærdera. Lag og foreninger oppfordres til å komme med innspill til spalten om ting dere ønsker å dele med flere.

UKM 5.–7. april Øyer er i år, sammen med Lillehammer og Gausdal, vertskap for UKM Fylkesfestival. UKM er en mønstring av unge talenter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. UKM Fylkesfestival Oppland går av stabelen 5.–7. april, med tre forestillinger i Maihaugsalen, workshops, utstilling og konserter. Nærmere 300 ungdommer fra hele Oppland skal samles på Lillehammer disse dagene, med overnatting på Lillehammer videregående skole avd. sør. UKM Øyer og Gausdal er representert med Marion H. Nustad fra Øyer og Tonje A. Andersen og Kristin B. Klungsøyr fra Gausdal, sang, Vilma Nordli fra Øyer, dans, Elin L. Johansen fra Gausdal og Sunniva Kramprud fra Øyer, visuell kunst. Det vil være forestillinger og workshops i Maihaugsalen, workshop på Ungdomshuset PlanB og konsert i Kulturhuset Banken.

Øyer-EKKO Øyer-EKKO har vært kommunens samlende kulturarrangement i en årrekke. Arrangementet har hatt ulik utforming. Det har både vært ukessamlinger av store og små arrangementer, og ett stort samlende arrangement som Kultur-BOOM i 2011. Oppslutningen fra foreningsog næringslivet har vært varierende. I 2018 bevilget kommunestyret kr 50.000 til gjennomføring av Øyer-EKKO over en dag. Ønsket var å gi mulighet til befolkningen i kommunen og andre å gjøre noe i fellesskap, begeistre hverandre. Vi som har vårt daglige virke på kulturområdet kunne tenke oss innspill fra lag, foreninger eller privatpersoner på følgende spørsmål: Reprise på 2018-opplegget eller strekke arrangementet over flere dager? Gjennomføre Øyer-EKKO annethvert år? Innspill til aktiviteter? Svar sendes tjenesteleder, e-post: eli.eriksrud@oyer.kommune.no Tjenesteleder kultur og fellesfunksjoner – tanker ved oppstart Jeg er heldig som har fått anledning til å lede kommunens tjenester innenfor kulturområdet. Det er med stor ydmykhet jeg overtar denne funksjonen. I løpet av den første måneden

har jeg lært å kjenne dyktige medarbeidere med et oppriktig engasjement for Øyer kommunes innbyggere. Kulturelle aktiviteter har positiv effekt på folkehelsen. Tjenestene tilrettelegger og støtter opp om innbyggernes fysiske og mentale helse. Biblioteket, inkludert filialen på Tretten, er en viktig litteraturformidler kombinert med viktige møteplasser. 41% av grunnskoleelevene har et tilbud gjennom kulturskolen, og det er veldig bra. Vi har aktivitetskoordinator med spesielt ansvar for å ivareta ulike aktiviteter med fokus på folkehelse, utenforskap og samarbeid med frivilligheten. Vi har idrettskonsulent i full stilling, hvorav den kommunale delen utgjør 30%. Ungdomskonsulenten har ansvaret for ungdomsklubben og er kommunens representant i regionale samarbeid som dreier seg om ungdom. Ungdommene våre er mobile, dette understreker betydningen av det regionale samarbeidet. Uansett kommunal satsing, den største ressursen vi har innen kulturfeltet i kommunen, er kommunens innbyggere og næringsliv. Et godt samarbeid er nøkkelen, her gjelder at 2 + 2 er mer enn 4. Jeg nytter anledningen til å informere om at vi i 2019 skal arbeide med tre planer der videreutvikling av tjenestene blir viktig. De tre planene er kultur-

minneplan, utviklingsplan for kulturskolen og frivilligmelding. Frivilligmeldingen skal beskrive frivilligheten i Øyer, meisle ut en plattform for videreutvikling av kommunens samarbeid med frivilligheten, og klargjøre hva frivilligheten kan forvente av kommunen. Utarbeiding av en frivilligmelding må skje i tett samarbeid med frivilligheten. Det er en forutsetning at lag, foreninger og Øyer-Tretten Frivilligsentral er sentrale bidragsytere i arbeidet.

Eli Eriksrud

Tjenesteleder for kultur og fellesfunksjoner

3

mars 2019

ØYERmagasinet 33


Utviklingsarbeid på Vidarheim barnehage Av Irene Bryhn Nymoen

Barnehagen vår er inspirert av Reggio Emilia-filosofien. Filosofiens hovedtanke er å sette barnet i sentrum, at barna skal gis mulighet til å være delaktige og ha medvirkning i egen hverdag. Barn lærer best ved førstehåndserfaringer. Dette skjer gjennom utforskning, undring ut i fra egne interesser, og i samspill med andre barn og voksne.

STILLING ledig

I Reggio Emilia-filosofien er det fokus på tre pedagogiske faktorer: De voksne, barnet selv og rommet/det fysiske miljøet. Vi arbeider nå med et utviklingsprosjekt der vi fokuserer på «Ferdigdefinerte leker kontra gjenbruksmateriell». Hvordan legger vi til rette for at barna skal få utvikle sin kreativitet og uttrykksformer gjennom lekematerialene som vi tilbyr? Gjenbruksmaterialer er materialer som vi vanligvis ville ha kastet i søpla hvis vi ikke velger å se tingenes potensial til å bli brukt flere ganger. Vi ønsker å gå mer bort fra kommersielle leker som har en forhåndsbestemt funksjon, til å ha rik tilgang på ting som ikke har det. Hver gang man tar i bruk udefinerbart materiell kan det bli noe nytt.

4

mars 2019

34 ØYERmagasinet

Vi har et lager som vi har døpt «Skattekammeret» der vi har begynt å samle gjenbruksmateriell, men vi trenger mye mer. I tillegg trenger vi mengder av de samme materialene slik at det er nok til alle når vi presenterer noe nytt. Dette er noe vi gjerne vil ha hjelp til. Både av foreldre, bedrifter og andre.

TA GJERNE KONTAKT MED OSS HVIS DU TROR DU ELLER DIN BEDRIfT KAN BIDRA MED Å GI OSS ET RIKERE UTVALG AV GJENBRUKSMATERIALER! Tlf. 61 26 82 30 • E-post: irebryhn@oyer.kommune.no

Vi ønsker oss for eksempel veggfliser av forskjellig størrelse, «glatte» steiner, gjennomsiktige rør, stoff, knapper, tomme trådsneller, skruer/muttere som passer sammen, skjell, trepellets, smoothieflasker, kunstige grønne planter, små dekk/hjul, kabeltromler, lysbrytere o.l.


Joggeog matpakkedag Av 6.trinn ved Aurvoll skole. Foto: Oline Teighagen Dagen startet med at hele skolen smurte matpakker. Vi vil rette en stor takk til Tretten Sanitetsforening som spanderte. Etterpå hadde vi joggedag og en startkontingent. Det ble samlet inn ca. 1400 kr SOSbarnebyer.

Skoleutstilling på Stavsmarten Av 6. trinn ved Aurvoll skole. Foto: Åse Kråbøl

Først malte 5., 6. og 7. trinn et rom i Fonstadbygningen. Vi fant gammelt skoleutstyr på loftet og stilte ut. Vi fant pulter, plansjer, grifler, flanellograf, globus, orm på glass, matboks og melkeflaske, glansbilder og skolesekker. Vi lærte å skrive navnet vårt med splittpenn og blekk. Mange eldre ble rørt og kjente seg igjen. Aurvoll hadde også fotoutstillingen «bygda mi». Der hadde vi tatt bilde med iPadene våre av ting som gjorde bygda vår spesiell.

5

mars 2019

ØYERmagasinet 35


Nowrus - nyttårsfeiring Av Saeid Najafi

Nowruz i Iran Dette er uten tvil iranernes viktigste høytid da festligheten pågår i tretten dager. Det nye året begynner oftest den 20. eller 21. mars (I Persia hadde man tidligere kun to årstider; den varme årstiden som varte i syv måneder og den kalde som varte i fem) I begynnelsen av hver årstid laget de en fest. Denne festen som startet i begynnelsen av den varme årstiden, som er noenlunde tilsvarende vårjevndøgn i Norge, var en veldig gledesfylt periode. Denne dagen tok man ut dyrene på beite, og i begynnelsen av den kalde årstiden «Mehregan» (solgudinnens fest), tok man inn flokken. Disse to festene var de viktigste høytidene for iranerne. Man brukte i eldre tider 25 dager før Nowruz til å gjøre i stand tolv stolper av leire, og odle tolv ulike kornslag og frø som hvete, korn, havre, hirse, mais, ris, erter, linser, bønner og sesam. Det som vokste best trodde man skulle gi den beste avlingen gjennom året. Nå bruker man å feire Nowruz litt annerledes.

Haftsin-duken Dagen før Nowruz («nyttårsaften») tar man frem de sakene som hører til det såkalte nyttårsbordet. Man bruker å dekke et bord med en duk eller bre ut en duk på de myke persiske mattene på gulvet. Dette bordet kalles «Haftsin», hvilket på persisk betyr «de syv saker som begynner på S» (Haft = syv + sin = s). Det som bruker å legges på duken er følgende: Senjed – en type søtlig frukt som minner om dadler og vokser i ørkenen under vanskelige forhold. Frukten symboliserer tålmodighet. Somaq – det er et syrlig krydder som brukes til maten (slik som salt benyttes til mangt), og med dette ønsker man maten en god smak i framtiden. Sabzeh – som er en brikke med hvetegroder av hvetekorn, linser eller lignende. Med dette ønsker man at det skal bli et godt år med en bra avling. Sib – som er et rødt eple som symboliserer glede. Sonbol – hyasinter som symboliserer skjønnhet. Sekkeh – mynter (rial og toman, men også mulig med annen

Nowruz (nyttår) blir feiret av befolkningen i Iran, Afghanistan, Irakisk Kurdistan, Aserbajdsjan og øvrige land i Sentral-Asia. I tillegg markeres dagen over hele verden av diaspora-befolkning fra denne regionen, slik som bahaier og kurdiske utvandrere. Det nye året begynner mellom 20. og 22. mars (beroende på solens posisjon over horisonten). Ordet nowrus kommer fra persisk (now = ny og ruz = dag). Feiringen har sine røtter flere tusen år tilbake til zoroastrismen og er skrevet inn på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

På denne festen bruker man å møtes hos den eldste i familien og spise den spesielle maten for Nowruz. Denne består av fisk (for det meste sik) med ris som man blander med dill, persille, gressløk og fersk hvitløk, slik at risen blir grønnaktig.

valuta) og det symboliserer kampen mot fattigdom. Serkeh – eddiksyre, som symboliserer livets bevegelse og flyt. Dessuten bør det legges: • Et speil – som symboliserer renheten. • Malte egg • En hellig bok (Avesta, Koran, Torah, Bibel) eller en dikt samling av poeten Hafez eller Shahname, som symboliserer den rike persiske kulturen. • En skål som inneholder en levende gullfisk. • Diverse kaker og nøtter.

Når det nærmer seg tiden for det nye året, bruker alle i familien å sitte rundt Haftsinbordet. Noen leser et dikt fra Hafez’ diktsamlinger. Det sies at i samme øyeblikk som det nye året begynner, slutter den lille gullfisken i skålen å svømme og blir helt stille! Når det blir nyttår ønsker alle hverandre et «Godt Nyttår». Senere gir de eldre presanger eller nye penger til de yngre. Det er en vanlig tradisjon hos iranerne at man besøker alle slektninger og venner ved nyttår. I de fem første dagene av nyttårsfesten bruker de eldre i slekten å være hjemme slik at de yngre kan besøke dem. Siden besøker de eldre de yngre. Nyttåret er den tid på året da man treffer også dem man ikke rekker å treffe i løpet av resten av året.

Integrering og inkludering Av Saeid Najafi Hans Majestet Kongen sa i sin tale: "Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre. At vi skal bygge dette landet videre, på tillit, fellesskap og raushet. At vi skal kjenne at vi, på tross av vår ulikhet, er ett folk. At Norge er ett. Hva er integrering? Integrering handler om ønske, vilje og mulighet til å delta i samfunnet. Inkluderingsbegrepet forutsetter at likeverdighet oppfattes som en rett til å være forskjellig, og ikke bare en rett til å være i et felleskap slik som i integreringsbegrepet. Integrering handler om å høre til. Tilhørighet skapes i lokalmiljøet. Det er i dagliglivet, i nabolaget, i barnehagen og på skolen at folk møtes.

6

mars 2019

36 ØYERmagasinet

Kulturlivet og trossamfunnene kan bidra med å skape kontakt. Kontakt mellom nye og gamle innbyggere og med å informere om det norske samfunnet. For å få til god integrering, må vi først beherske det norske språket. Utdanning og arbeid er viktig for alle, ikke bare for innvandrere. For det andre synes jeg arbeidsmetodikk er tuftet på dialog og å skape tillit. Dette er avgjørende for arbeidet. Hvor som helst det er en utfordring, kan du finne mistillit. Mistillit kan også skape kriminalitet. Diskriminering står alltid mot integrering. Hvis en person tror at han føler diskriminering på jobben sin, er det veldig vanskelig å si at han er godt integrert med andre ansatte i jobben.

Vi vet at å flytte flyktningene etter introduksjonsprogrammet fra lokalsamfunnet til storbyen, betyr det motsatte av integrasjon. Arbeid og det å kjøpe egen bolig kan hjelpe med inkludering i lokalsamfunnet. Skolen og barnehagen, eller voksenopplæring, er en plass for riktig og fullstendig integrering. Solvang skole har for eksempel i skoleåret 2017/2018, over 38 fremmedspråklige elever. De riktige programmene gjøres på denne skolen, ingen elever føler at de er forskjellige. Det føles likestilling mellom alle elevene på skolen. Denne følelsen skapes av lærerne. Nå har nye ord kommet opp med nye betydninger i litteraturen og i språket vårt. Flerspråklig i stedet for enspråklig. Flerkulturelt i ste-

det for egenkulturelle. Respekt for andre kulturer og vi kjenner mer til kulturen. Respekt for andre religioner og vi leser mer om disse. Ved å migrere til andre steder og trenge mer kunnskap har ordene fått nye betydninger. Kanskje få mennesker tror at innvandrere ødelegger lokal kultur. Jeg tror dette: Mye nedbør kan være ødeleggende eller det kan være lønnsomt. Hvordan det kan vendes fra ødeleggende til lønnsomt, avhenger av planleggingen vår. Utenlandske med høy utdanning og gode kompetanser, er et latent potensial som må være bedre planlagt. Hvis vi har gode planer for integrering og inkludering, kan vi bo sammen og vi kan si høyt: «på tross av vår ulikhet – er vi ett folk. At Norge er ett.»


Vatn i bygda vår Av May Kristin Kampesveen

I Vidarheim barnehage skjer det spennende ting året rundt. I snart ett og et halvt år har vi hatt tema ”Vatn i bygda vår”. Dette vil vi gjerne vise frem i anledning Barnehagedagen 2019, som i år har temaet ”Jeg undrer meg på”. Ved å være nysgjerrige, spørre, undre seg og utforske, lærer barna om verden rundt seg. Gjennom lek, utforsking og skapende aktiviteter skal barna utvikle kunnskaper og ferdigheter om vann. Vi har sett på hva som endrer seg med vannet i de ulike årstidene. Ungene i Vidarheim er tett på naturen og har fantastiske muligheter til å utforske nærmiljøet sitt. Utstilling med bilder, malerier, tekst og foto vil dere se på kommunehuset på Tingberg fra 12. mars.

facebook: https://www.facebook.com/vidarheimbarnehage

7

mars 2019

ØYERmagasinet 37


100 dager smartere! Av 1. trinn Solvang skole

Vi i 1. trinn på Solvang skole har hatt stor fest og feiret at vi har gått 100 dager på skolen.

Da vi startet første skoledag i høst, så startet vi med å sette et sugerør ned i en boks. Vi har lært om enere, tiere og hundrere, og vi har en boks for hver mengde. Vi har satt inn et sugerør for hver dag vi har gått på skolen. Den 25. januar var dagen kommet for den store feiringen. Elevene har hatt nedtelling og gledet seg veldig til fest. De har vært spente på hva dagen skulle inneholde. Dagen i forveien lagde vi kroner til alle. På selveste dagen hadde vi oppgaver om hundre. Elevene samarbeidet og skrev hundre ord. Vi hadde også et terningspill som gikk ut på å komme først til hundre på et hundrerark. Etter lunsj kom rektor på besøk med diplom til alle. Vi spiste kake, popcorn og drakk saft. Til slutt lekte vi oss med kosedyrene som var invitert med denne dagen.

100 DAGERS fEST Vi spiste kake. Vi spiste popcorn. Vi hadde det gøy, vi hadde inneleik og kosa oss på festen. Vi hadde kosebamser som var med på festen. Vi feira dagen med og skrev 100 ord på plakat. Hilsen Maiken, Natalie og Mathea Vi hadde det fint. Det var godt å spise kake. Det var gøy å spille spill. Det var gøy å skrive ord. Det var fint at rektor kom. Hilsen Magnus og Kenneth

Revidere kommuneplan for Øyer sør av Anita Lerfald Vedum Kommunen er nå i gang med å revidere kommunedelplan for Øyer sør. Arbeidet har stått stille en periode, men nå er vi i full gang igjen. Vi har vedtatt en fremdriftsplan som tilsier at et planutkast skal være ferdig utarbeidet i august 2019, med høringsperioden etter dette. Første åpne folkemøte ble avholdt på Nermo 18.2.2019. Det vil også bli avholdt et folkemøte i høringsperioden på sensommeren, slik at alle kan bli kjent med de forslag til endringer som foreslås, og evt. få sagt sin mening om planforslaget. Revidering av kommunedelplanen går parallelt med utarbeidelse av reguleringsplan for E6 Storhove-–Øyer. I Øyer kommune skal det planlegges for utvidelse av dagens E6 til firefelts motorveg med fartsgrense 110 km/t. I forbindelse med dette arbeidet vil det også bli åpne folkemøter.

for enkelt å følge med i disse planprosessene anbefaler vi kommunens hjemmeside og facebookprofil

8

mars 2019

38 ØYERmagasinet


Frode Fossbakken

Annikken Reitan Borgestrand

Bjarne Nyrud

Eli Eriksrud

Therese Corneliussen

Gerd Hvoslef

Ny administrativ organisering av Brit Synnøve Berge. Foto: Hanna Røberg

I Øyer kommune er det ny administrativ organisering fra 1.1.2019. I rådmannens lederteam er det nå to kommunalsjefer. Disse er Frode Fossbakken, tidligere sektorleder for kultur og fritid, og Annikken Reitan Borgestrand, tidligere leder av HR og IKT. Begge har i flere år vært en del av kommuneledelsen og har lang fartstid både i kommunen og i kommunal sektor. Annikken Reitan Borgestrand følger opp tjenestelederne innenfor skole og barnehage. Frode Fossbakken følger opp tjenestelederne innen helse og omsorg.

Rådmannen følger opp tjenesteleder kultur og fellesfunksjoner, og tjenesteleder for tekniske tjenester. Tidligere sektorleder for oppvekst, Bjarne Nyrud, tiltrådte som tjenesteleder på Solvang skole 1. oktober 2018. Eli Eriksrud, tidligere leder for styring og kontroll, startet 1. januar som leder for den nye tjenesteenheten kultur og fellesfunksjoner. Enheten omfatter hele kulturområdet, personal, kommunens servicekontor og politisk sekretariat.

Therese Corneliussen, tidligere sektorleder for plan og utvikling er nå tjenesteleder for teknisk. Enheten omfatter veg, vann og avløp, bolig og eiendom, og oppmåling, byggesak og plan. Gerd Hvoslef, tidligere sektorleder for familie og inkludering, fortsetter som tjenesteleder for helse og familie. Denne enheten har stort sett samme innhold som tidligere, men felles fagteam og legetjenesten er overført til Gerd sitt område.

9

mars 2019

ØYERmagasinet 39


SPENTE: Snart blir det alvor for musikaldeltakerne i kulturskolen. Foto: Privat

Straks premiereklare

5. april går teppet opp for premieren på Addams Family – Kulturskolens største satsing noen sinne. Av Anne Stokke 31 av de eldste elevene i Øyer kulturskole har terpet tekster og melodier siden i fjor høst. Nifs og skummel The Addams family, som framføres i norsk versjon, er oversatt av Anne Brith Sandsnes. Den gikk opprinnelig som TV-serie på den amerikanske kanalen ABC på 60-tallet, men ble senere omarbeidet til en sceneversjon. Den er en småskummel musikal med mørke undertoner, og handler om familien Addams som setter stor pris på det andre mennesker synes er nifst og ubehagelig. Utfordrende Materialet er temmelig vanskelig, særlig sangene har bydd på utfordringer – Det er lett å se at dette er en musikal for et proft ensemble. Men vi har øvd og øvd, og gjort så godt vi kunne, og det har vært mye smil og latter undervegs. Jeg imponert

40 ØYERmagasinet

over ungdommene våre, sier Marianne Haug Rinheim som sammen med Inger Grini Skagoset har ansvaret for musikalarbeidet. Hjelp til dansen Musikalgjengen har hatt profesjonell hjelp til dansenumrene av Sara Willgohs, danselærer tilknyttet kulturskolen i Gausdal. – Det syns at vi har fått hjelp med det, ja, forteller en lattermild Rinheim Haug, som også berømmer musikalens band, bestående av lærere i kulturskolen. God hjelp har de også hatt av Bente Kråbøl til kostymer, av Tore Hageland og kulturskolerektor Jon Arne Johansen som har snekret kulisser og av mange andre foreldre som har hjulpet til. Forestillingen vises i auditoriet på Solvang tre dager på rad: 5. 6 og 7. april. Og den er åpen for alle.

OLSENBANDEN I MAI Første helg vises nok en forestilling fra kulturskolen. Da er det elever fra barneskoletrinnet som skal ilden. De skal framføre «Olsenbanden jr. på sirkus» på scenen i auditoriet på Solvang.


Flåtetur på Lågen

- en av våre unike gruppeaktiviteter!

Mai - okt // 6 -12 pers // post@pellestova.no // 61 27 45 00

SALGSUTSTILLING PÅ PELLESTOVA PÅSKEN 2019 Billedkunst Thor-Arne Moen Pellesalen (2. etg). Åpning lørdag 13. april kl. 13.00. Åpent til og med 1. påskedag fra kl.11.00 - 17-00. Bli inspirert av min webside:

www.vidsyn-kunst.com Tlf. 41 21 62 09

ØYERmagasinet 41


• ca 2 400 hytter • ca 10 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca 25-30 0a00 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere. BLI MED PÅ LAGET! For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no Følg oss på Facebook

Øyer Turskiløyper har denne vinteren lansert en ny turbok - turskiboka! Øyer Turskiløyper fortsetter salget av vår fantastiske turskibok; det er ikke for sent å sikre seg et eksemplar. Betaling via Vipps 540264. Pris kr 398,-. Utleveringsteder i alle Sport 1 butikker i Lillehammer, Sjusjøen og Hafjell, samt Hafjell Sport Gaiastova, Pellestova, og Bull Ski og Kajakk i Oslo.

Bruk våre sponsorer, de støtter oss

Vi bygger arkitekttegnede hytter

42 ØYERmagasinet


KARTSALG Øyer Turskiløyper selger fortsatt vårt populære plate-kart! Kartene finnes i ulike størrelser, og passer perfekt til å ha på hytteveggen. Henvendelser om priser og salg av plate-kart skjer via vår kartansvarlige, Einar Moe, på mail til einar.moe@live.no. Vi selger også papirkart med våre skiløyper via overnattingssteder og butikker i Hafjell-området.

BUSSTUR TIL FJELLS Øyer Turskiløyper har i samarbeid med HKB-turbusser arrangert en rekke bussturer nordover i fjellet de to siste sesongene. Dersom du ikke allerede har fått testet ut denne spennende turen, så har du en siste mulighet denne sesongen på Palmesøndag (14.april). Mer informasjon rundt disse turene finner dere på våre facebook-sider.

ØYER

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 43


Nyhet! CC MAT LILLEHAMMER

NETTBUTIKK Bestill det du trenger på ccmat.no

Nå kan du handle mat fra CC Mat Lillehammer på nett. Varene pakkes klart og hentes hos CC Mat eller vi kan kjøre de hjem til deg. Gå inn på ccmat.no og les mer!

CC Mat Lillehammer CC Mat Hamar CC Mat Gjøvik

9-21 (9-19)

44 ØYERmagasinet

Følg oss på Facebook

Følg oss på Facebook og ccmat.no for inspirasjon og gode tilbud.


Entreprenør innen: • • • • •

Veg- og jernbanebygging Grunnarbeider bygg Vann og avløp Miljøsanering Rivningsarbeider

www.gjermundshaug.no firma@gjermundshaug.no

ØYERmagasinet 45


Nydelig solnedgang over Bottrudmyra Foto: Svein Gunnar Opstad

Gratis hyttetur utenfor allfarvei

Høres det fristende ut med hytte midt på Øyerfjellet? Tar du turen utenfor allfarvei, kan du overnatte gratis med kun fjellrypa som nabo. Av Kathrine Lunde Solbraa

Se for deg at du trasker avgårde innover Øyerfjellet. Du hører kun lyden av dine egne spor på stien. Lukten av lyng fyller deg med ro. Kanskje er du på jakt etter dyr, eller kanskje vil du bare oppleve urørt fjell. Der fremme venter ei bu, hvor du kan fyre, lage rykende varm mat og krype ned i soveposen din. 6 gratis buer Nord i Øyerfjellet, i området mellom Goppollen og Lyngåa, har Øyer fjellstyre 6 buer. De kan brukes av alle fjellfarende. Her er det mulig å ta morgenkaffen på hyttetrappa uten at naboen ser deg, mens du skuer utover endeløse fjellområder. Buene er åpne og kan brukes av alle. I alle buene er det

46 ØYERmagasinet

vedovn og kokemuligheter på propan. Det er også enkelt utstyr som kokekar og stekepanne, bortsett fra i Naustet. I uthuset er det tørr ved som venter på å knitre. Edgar Enge er daglig leder i Øyer fjellstyre og fjelloppsyn. Han er en av dem som sørger for at det alltid er ved og gass på plass. – Buene ligger i hjertet av det urørte Øyerfjellet. De fleste ligger et godt stykke fra bilveien og midt i et glimrende fiske- og jaktterreng. De besøkende må ta med sovepose selv og mat. Det er drikkevann i bekker og vann i nærheten av buene og utedo, sier Edgar.

Er du heldig, møter du fjellrypa i Øyerfjellet


Foto: Øyer fjellstyre

Rikt dyreliv I området er det ville dyr som småvilt, elg og rein. Rundt Harlandshytta beiter det flokker med villrein. De er det best å ikke skremme. – Reinen blir stresset dersom de merker at du er der. Blir de skremt flere ganger om dagen, så forbrenner reinen mer enn de klarer å ta til seg av næring. Det har de ikke godt av. Gå derfor ikke inn på reinen med vind i ryggen. Da merker de fort at du er der, råder fjelloppsynsmannen. Det er også kuer som er sluppet ut på beite i området. De skal turgåere vise respekt for. – Kuer som passer på kalvene sine kan være aggressive. Vi har hatt uheldige hendelser hvor mennesker blir angrepet. Det er derfor viktig å gå litt utenom, spesielt hvis man har med seg hund, sier Edgar. Ta skituren utenfor løypene Er du glad i å gå på ski, kan du også oppsøke to av hyttene vinterstid. Først sklir du avgårde i oppkjørte løyper. Deretter tråkker du dine egne spor gjennom kritthvitt vinterlandskap. Vel fremme på hytta kan du fyre opp og lage rykende varm mat mens vinterfrosne kinn tiner. – Harlandshytta og Bulonhytta er ypperlige om vinteren. Skjelbua, Steinhytta og Veemsbua krever gjerne mye snømåking for å komme seg inn. Og på disse hyttene kan det legge seg snøskavler helt opp til taket foran inngangsdøra, som er eneste veg ut. Ikke legg deg til å sove her med døra igjen når det er styggvær vinterstid, advarer Edgar.

HARLANDSHYTTA • 8 sengeplasser • 8 km gange fra Uksbåsen via noe av det flotteste turterrenget i Øyer • Ved foten av Høgfjellet øverst i Eldådalen • Snaufjell • Ettertraktet under rype- og reinsjakta • Eldåhøgda – det høyeste fjellet i Øyer Statsalmenning (1232 moh.)

Rydd opp etter deg Det eneste fjellstyret krever av deg som bruker buene, er at du farer fint fram både inne og ute. Bua skal forlates i den stand som du selv ønsker å finne den. Buene kan ikke bestilles. Den som kommer først til ledig bu kan bruke den. Kommer det flere, er det en selvfølge at de også får plass, så langt det går an. – I alle buene er en bu-bok. Skriv i den! Gjerne om hvor du kommer fra, hvor du skal, hva du har opplevd og hvem du har møtt, oppfordrer Edgar.

STEINHYTTA • • • • •

3 sengeplasser 7 km gange fra Ner-Åsta, eller 8 km fra Bøsetra Store områder med snaufjell og myr/bjørkeskog Jakt på rype og rein Fiske i Lyngen, Øvre-Åsta og Saltbelgen. Mye ørret med mulighet for å lure en kilosfisk eller to

For mer informasjon og kart: www.oyer-fjellstyre.org

ØYERmagasinet 47


Foto: Øyer fjellstyre

BULONHYTTA

SKJELBUA

• • • • • •

• • • •

6 sengeplasser 4,5 km gange fra Bøsetra Rondanestien går forbi hytta Flere små og mellomstore fiskevann og elver/bekker Snaufjell, myr og bjørkeskog Rypejakt

3 sengeplasser 4 km gange på merket sti fra Ner-Åsta Utbredt stinett og kort avstand til Rondanestien Store myr- og bjørkeskogområder, og kort vei til snaufjellet • Jakt på rype og rein • Flere gode ørretvann og storfangst i elver og bekker i området

NAUSTET

VEEMSBUA

• Ett enkelt rom og utedo • 1 km fra Bulonhytta • Ligger ved Hetta, ei vik i Lyngsjøen • Overnatting med sovepose og liggeunderlag • Primus, men ikke kjøkkenutstyr • Båt til fri bruk • Stengt om vinteren

• • • • • •

2 sengeplasser 3 km gange fra Bøsetra Myr og bjørkeskog Attraktivt jaktterreng for småviltjegere Fisking med markstang i Lyngåa Kort tur, og fint turmål for barnefamilier

NB: Vær forsiktig vinterstid på Skjelbua og Veemsbua. Ved dårlig vær legger det seg snøskavl helt opp til taket forran inngangsdøra, som er eneste veg ut. Ikke legg deg til å sove her med porten igjen når det er styggvær vinterstid.

3 HYTTER KAN BESTILLES Øyer fjellstyre har også 3 større hytter som leies ut på døgnbasis. I tillegg leies det ut et rom i Bulonhytta, som ligger ved Lyngen. Utleiehyttene ligger noe sør for buene og har plass til opptil 5 personer. De kan bestilles fra juni og ut september og koster 400 kroner natta. Hyttene bookes gjennom Inatur: • Neråsten • Åstdalssætra • Bøsætra

48 ØYERmagasinet


ØYERmagasinet 49


Nr. 1 2019

Nytt klubbhus på idrettsplassen i Øyer Øyer Tretten Idrettsforening, ØTI, har over en tid arbeidet for å realisere et større klubbhus på Idrettsplassen i Øyer. Dette arbeidet gjøres på dugnad av en nedsatt gruppe som ledes av styreleder i ØTI, Tor Formo. Klubben har et stort behov for en innendørs samlingsarena på idrettsplassen. Dette vil være et svært viktig miljøskapende tiltak, her kan alle lag og grupper i ØTI ha møter, sosiale samlinger og mer uformelt samvær. I tillegg har vi et skrikende behov for bedre og større lagermulig-heter, og det vil også inkluderes i tilbygget.

brikke i finansieringsplanen. Bygging vil ikke starte før vi har alle elementer i finansieringen klar, og vi har også søknader inne hos ulike stiftelser for å komme helt i mål. Før jul fikk vi en god nyhet da kommunestyret vedtok å støtte byggeprosjektet med et tilskudd på kr 500.000,-, i tillegg til forskuttering av spillemidler. Dette er selvsagt viktig økonomisk, men ikke minst viser det at Øyer kommune forstår og setter pris på den store rollen som ØTI spiller i det frivillige arbeidet og betydningen av idrettsplassen som samlingssted i kommunen.

Klubbhuset har potensiale til å bli et viktig treffpunkt for mange av innbyggerne kommunen, uavhengig av om de er med i ØTI eller ikke. Vi håper at dette skal bli et trygt og naturlig møtested på tvers av alder og andre skillelinjer. Klubben har også invitert kommunen til en dialog for å se på mulige områder for flerbruk av bygget.

I planleggingsarbeidet har vi hatt hjelp av lokale bedrifter og ressurspersoner. For å klare å gjennomføre prosjektet er vi avhengige av velvilje og støtte fra slike aktører, og vi vil jobbe videre med dette i løpet av de neste månedene. Klubbhuset er tegnet av arkitekt Arne Thorsrud fra Øyer. Det vil inneholde et stort samlingsrom, kafé/kjøkken, handicaptoalett, lite kontorrom og isolerte og uisolerte lagerrom. Den gamle delen skal fortsatt brukes, og vil ha 4 permanente garderober samt to dommergarderober.

Det er som alltid en utfordring for et idrettslag å finansiere et slikt løft. Vi søker om spillemidler på prosjektet, i tillegg vil inntekter fra tomtesalget på idrettsplassen være en viktig

Bli støttemedlem i Øyer Tretten IF! Øyer-Tretten Idrettsforening (ØTI) er fleridrettslaget som dekker hele Øyer kommune. Vi gir tilbud innen 10 idretter (turn, fotball, håndball, innebandy, alpint, telemark, ski, hopp/kombinert, friidrett og trim). Alle som driver aktivitet eller har verv i foreningen står som medlem i ØTI. I tillegg har hovedstyret i Øyer-Tretten IF et mål om at enda flere av kommunens innbyggere skal bli medlemmer i klubben. Hovedstyret ønsker med dette å verve flere støttemedlemmer til ØTI. Et slikt medlemskap forplikter ikke til noe, men du støtter opp om foreningens arbeid og får glede av ulike rabattordninger. Du kan få forespørsel om å være med som frivillig på ulike arrangement, men det er ikke noe krav om å delta.

Bli med hvis du synes det er gøy og sosialt med slike arrangement. ØTI sine anlegg står til fri disposisjon for alle når det ikke drives organisert aktivitet, men vi setter pris på dem som støtter opp ved å stå som støttemedlem i foreningen. Du kan registrere deg elektronisk via hjemmesiden www.oti.no under fanen ØTI og BLI MEDLEM, eller du kan fylle ut skjemaet under og legge i postkassa til ØTI på Circle K på Tretten (grønn postkasse på veggen mot Trettenbru) eller levere skjema hos Sport 1 på Øyer (Kiwibygningen).

Vi oppfordrer alle til å melde seg inn elektronisk!

Våre hovedsponsorer:

50 ØYERmagasinet


www.oti.no

ØTI-Alpint En aktiv skisesong begynner å nærme seg slutten. Selv om snøen kom sent denne sesongen var forholdene perfekte da vi i romjulen arrangerte det tradisjonsrike Julerennet for 30.gang. En stor takk til alle som har stilt opp oppigjennom årene for å få dette rennet gjennomført, og en spesiell stor takk til Truls Paulsen som har vært med i alle 30! Vi i ØTI Hafjell Alpint er utrolig heldige som har Hafjell alpinsenter som vårt nærmiljøanlegg. Varierte løyper og deres hjelp med å bygge elementer i bakken (hopp, doserte svinger, reiplykkje m.m) gjør at vi kan ha varierte treninger for våre utøvere, noe som vi tror er med på å skape skiglede og gode skiferdigheter. Skihilsen fra Styret i ØTI Hafjell Alpint

ØTI-Ski Vi er godt i gang med sesongen 2018/ 19 med gode treningsforhold etter jul, både på Øyer Idrettsplass, Musdalen og på Mosetertoppen. En fantastisk vinter så langt, med nydelige skispor også i fjellet, håper vinteren holder seg slik lenge fremover også. Mange blide unger på Idrettskolen og som også deltar på en del karusellrenn, det er veldig gledelig og det lover godt for fremtiden, men vi trenger flere! Møt opp på treningene, der det er allsidig trening lek og moro for de minste! Viktig at vi også arbeider med å beholde løpere, bygge miljø, treningsglede og positivitet rundt ski, slik at flere driver på lenger! God deltagelse på KM-helga på Dombås! Mange ØTI-ere som bodde der hele helgen, hyggelig og sosialt for både voksen og utøvere! Godt med snø, friskt være på et flott stadion som resulterte i dobbelt KM-gull til Oskar Stenberg

Øien, samt mange gode prestasjoner av de øvrige løperne våre og også støtteapparatet! Helgen 16. - 17. februar stilte syv løpere av 13 og 14-åringene fra ØTI i Ungdommens Holmenkollrenn, der de gikk tre kilometer klassisk på lørdag og tre kilometer fristil på søndag. Gode prestasjoner av utøverne våre og noen skuffelser på grunn av sykdom! Dette er årets høydepunkt for disse løperne og også støtteapparatet, som stod på gjennom hele helgen. Dette er en hyggelig, sosial helg, som anbefales stort når den tid kommer for løperne. Til slutt vil vi i skigruppa ønske alle en fortsatt fin sesong, den kan bli skikkelig lang, med de snømengder vi har! Bli(d) på ski!

ØYERmagasinet 51


Vi har det du trenger til hytta!

Åpningstider i påsken Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Mandag

il hytta

Nyttig t

• SOLCELLE • 12 VOLT • SNØRYDDEUTSTYR • ALT TIL KJØKKENET • GASS OG PRIMUS • PARAFINLAMPER

...og mye mer!

Bestill på www.jernia.no - hent hos oss!

15.04 16.04 17.04 18.04 19.04 20.04 21.04 22.04

Storgaten 92, Lillehammer. Tlf. 61 25 30 40

7-23 7-23 7-23 9-21 9-21 9-21 9-21 9-21

Vi har nygrillet kylling hver dag!

Hafjell • Tlf. 61 27 60 60

P Gratis kundeparkering i bakgården

G O D PÅ S K E !

Trapper og gelendere til hus og hytter - solid håndverk gjennom generasjoner

Kontakt oss! Tlf. 915 27 425 oddgeir@olstad-snekkerverksted.no Vestringsvegen 1662, V. Gausdal www.olstad-snekkerverksted.no

Foto: Vegard Breie

TA BUSSEN RETT I BAKKEN

242

Kjøres t.o.m. 22.04.2019

Lillehammer - Hafjell

245

Daglig

Daglig Lillehammer skysstasjon

Pellestova Hotell Hafjell alpinsenter Nermo hotell Hafjell alpinsenter Øyer sentrum Hunderfossen hotell

09:15 10:15 11:15 13:15

Høgskolen i Innlandet Storhove 09:25

10:25

11:25

13:25

Hafjell alpinsenter

09:37

10:37

11:37

13:37

Øyer sentrum

09:38 10:38 11:38 13:38

242

Hafjell - Lillehammer 67

DX67

67

67

DX67 DX67

67

D

14:15

15:45 16:15

14:18

15:48 16:18

16:40

16:55

17:18 18:18

18:40

20:18

22:18

16:00

16:52

17:08

17:30

18:52

20:30

22:30

Lillehammer skysstasjon

18:30

Korresponderer med linje 142 fra Lillehammer kl. 09:43 på hverdager, linje 242 kl. 09:15 på helg Stopper i Sørbygdsvegen Korresponderer med linje 142 til Lillehammer kl. 16:55 på hverdager, linje 242 kl 16:40 på helg Korresponderer med linje 242 til Lillehammer kl 11:18

Last ned ENTUR og sjekk rutetider, eller gå på www.opplandstrafikk.no

52 ØYERmagasinet

245

10:35 I 10:53 m10:58 – –

15:55 I 16:13 16:18 16:22 16:30

– 16:45 16:50 I 16:55 17:03

Hunderfossen-Hafjell-Pellestova Daglig

20:15 22:15

14:40 16:10 16:40 17:02 17:17 17:40 18:40 19:02 20:40 22:40

D = Daglig • 67 = Lørdag og søndag • DX67 = Mandag-fredag • a = kun avstigning g: i: k: m:

D

Hafjell alpinsenter

16:30

16:52 17:15 18:15

67

Øyer sentrum

Høgskolen i Innlandet Storhove 14:30

Pellestova-Hafjell-Hunderfossen

Hunderfossen hotell Øyer sentrum Hafjell alpinsenter Nermo Hotell Bjørge Pellestova Hotell Hafjell alpinsenter

09:00 09:08 09:12 09:17 I I 09:22

09:55 – 10:03 – g10:07 15:25 10:12 i15:30 10:14 15:32 10:30 15:48 – –


65 butikker under samme tak.

VELKOMMEN INN I VARMEN! Snart åpner Little Eataly på Strandtorget

09–20 (18) ØYERmagasinet 53


VED LØYPA: Fra skiløypa er det bare å skli rett inn på den nye skikafeen Pellekroa. Den ligger noen stavtak fra hovedløypekrysset på Pellestova. Foto: Anne Stokke

Pellekroa

kloss på skiløypa Løypemaskinene går helt inn til veggen på Pellekroa, den nye skikafeen. Av Anne Stokke Trafikken på Pellestova er så stor i helger, høytider og andre store utfartsdager at eier Bjørn Rune Gjelsten så behovet for å bygge en ny kafeteria for å avlaste hotellet.

54 ØYERmagasinet


Lyst og luftig – Køen av gjester i den populære peisestua bød på en gledelig utfordring. Vi er glad for at «alle» vil innom oss, men kapasiteten på dagtid var til tider sprengt. Gjelsten ønsket å løse utfordringene ved å bygge en ny, frittliggende ski kafe, sier daglig leder Per Christian Nilseng. Sammen med salgs- og markedsansvarlig Anja Klemsdal viser han rundt Pellekroa, som ble tatt i bruk i romjula. Kafebygget er plassert inntil hovedløypekrysset på Pellestova, noen skilengder fra moderhuset Pellestova. Det er lagt lavt i terrenget, for å gi god tilgjengelighet fra skiløypene samtidig som det ikke skulle ruve i landskapet. Til sommeren skal det legges torv på taket som vil bidra til å gjøre nybygget enda mer diskret i fjellandskapet. Stein og tre Arkitektur og materialvalg i robust tre og stein slik Pellestova har, er videreført i Pellekroa. Det gjelder også den iøynefallende peisen som har fått sin kopi i kroa. Kafelokalene med sitteplass til 80, domineres ellers av store vindusflater ut mot et glitrende vinterlandskap. Fargevalget i innredning og tekstiler og tepper slik vi kjenner det fra peisestua på Pellestova, går igjen i skikafeen. –Vi er kjempeheldige som har eiere som legger så stor vekt også på kvalitet i interiør og design. Her er alt gjort med hjertet! Det er Solveig Gjelsten som har hatt ansvaret for interiøret også i skikafeen, sier Nilseng. Lavterskel – Pellekroa er et lavterskeltilbud, primært tiltenkt som et stoppested etter skituren. Her er det bare å skli inn til en rast, sier Anja Klemsdal. Serveringstilbudet er først og fremst pizza, stekt i steinovn. – Vi har også varm kakao og solboller for store og små i tillegg til et utvalg andre ting som hører hjemme i en enkel, men god meny. Som en ekstra tjeneste for folk på hyttene i området, tilbyr Pellekroa hjemkjøring av pizza fredag og lørdag. Hjemkjøring skjer i tidsrommet kl. 18-21. Utkjøring klarer vi for området fra Pellekroa og ned til bommen i Hundersætervegen, opplyser Klemsdal. Kafeen holder åpent til klokka 21, og vertskapet ønsker ikke bare hyttebefolkningen, men også fastboende velkommen. – Vi driver jo her på Pellestova for lokalmiljøet, og håper øyværingene vil bruke Pellekroa like mye som de bruker Pellestova, sier Nilseng. Flerbruk Pellekroa er på ca 350 kvadratmeter, og dimensjonert også for konferanse- og selskapslokale. Fra kaferommet med hovedinngang direkte fra løypa, leder en bred trapp opp mot en

NYTT: Daglig leder Per Christian Nilseng og salgs- og markedsansvarlig Anja Klemsdal ønsker velkommen til Pellekroa med 80 sitteplasser. Foto: Anne Stokke mesaninetasje. Her er personalinngang og varelevering, men også inngang for gjester som ankommer fra hotellsiden av bygget. Pellekroa har garderober, sanitæranlegg med seks toaletter, og er tilrettelagt for funksjonshemmede. Eier Bjørn Rune Gjelsten, som selv har hytte i nærheten, har flere ganger understreket

at han har et personlig engasjement for området. Hvor mye han har investert denne gangen, ønsker ikke daglig leder Nilseng å si noe konkret om. Men han sier investeringen har vært «betydelig».

FARGERIKT: Billedkunstner Eva Willix foran ett av de to store bildene hun har laget til Pellekroa. Foto: Privat)

Nye bilder fra Willix To store glasstrykk henger i Pellekroa, signert Eva Willix.

Det største måler 280x175 cm, og henger på veggen over sofagruppen i kafeens første etasje. -– Jeg er stolt av at ekteparet Gjelsten nok en gang spurte om jeg vil påta utsmykningsoppdraget, sier Willix. Lillehammer-malerens bilder pryder også inngangspartiet og restauranten på Pellestova. I tillegg har hun holdt utstilling i Pellesalen i høstferien flere år på rad. – Det var et stort og ærefullt oppdrag å skulle stå for den kunstneriske utsmykningen til Pellekroa. Nå håper jeg både oppdragsgivere og gjester er fornøyde, sier Willix. I påsken stiller Eva Willix ut i fjøset på Myresetra på Skei. Åpningen skjer torsdag 18. april og utstillingen henger til og med søndag 21. april. – Det var en opplevelse å stille ut i det flotte gamlefjøset på Myresetra i påsken i fjor, så det er med glede jeg tar turen tilbake dit, forteller hun. Hun vil være til stede hver dag under utstillingen.

ØYERmagasinet 55


Bruddheller

Bruddskifer er heller med uregelmessig form og fasong. Bruddskifer har mange bruksområder både ute og inne. De er oftest benyttet i hage, på terrasse, gulv, vegg, fasade og forblending av mur/piper. Vi har tykkelsesjusterte bruddheller både fra Oppdal, Otta og Dovre.

Skifertak

Et skifertak har en enestående kvalitet, er vedlikeholdsfritt og vakkert. Foruten firkantstein og lappskifer, kan også bruddheller benyttes som tak.

Murstein

De vanligste bruksområder er hagemurer, fasader, forblending av murer og piper.

• Tlf. 61 27 62 23 • post@steinindustri.as • følg oss på

www.gdhytte.no

- skreddersydd nettavis for hyttefolket!

Halv pris!

25.pr. m n Dere d. de fø r tter 49.- ste 6 mn pr. m d nd. .

• Nyheter • Reportasjer • Turtips • Mat • Kommunal info Tips GDHYTTE: Kontakt journalist Asmund Hanslien tlf. 906 85 056 eller e-post: asmund.hanslien@gd.no

56 ØYERmagasinet


Drømmehytta snart klar

ANNONSE

– Tarjei Bø bygger med Blåne Hytter

Tarjei og Gitas hytte tar utgangspunkt i Blåne Hytters luftige og lyse Hå-modell. Hytta får god plass til venner og familie, med 12 sengeplasser i fire soverom og en hems, fordelt på

Tarjei er vant til - men med strøm og mer plass! Tarjei har også valgt å bygge Blåne-annekset smørebod, og laget vaskerom i hytta for å stue bort våte sko og treningstøy. – Men jeg droppa treningsrom fordi jeg trener mest ute, forteller Tarjei.

GODE MINNER Tarjei har gode minner fra familiehytta i Stryn, da familien var samlet på 30 kvadratmeter uten strøm, med peis og alltid for lite leselys! Minnene om lune kvelder inne i hytta etter fine turer i alpinanlegget, sitter igjen. Slike opplevelser har vært med på å legge føringer for hvordan hytta på Skeikampen skulle bli.

SNART I MÅL – Vi har brukt litt tid på å bestemme alt. Det er mange ting som skal avgjøres, og en hytte skal jo vare lenge. Nå er vi veldig fornøyde både med plassen vi har valgt, og hvordan hytta blir. Vi gleder oss til den står ferdig på vårparten, og vi kan ta hytta i bruk, avslutter Tarjei.

KOSELIG OG PRAKTISK Dette er nøkkelordene for hytta. Følelsen av trivsel understrekes av at det brukes mest mulig tre og grovt tømmer, med sprosser på vinduene og torv på taket. Så når Blåne er ferdige med hytta framstår den like koselig som familiehytta

GOD HJELP:

Jeg setter bort arbeidet med hytta for å bruke tiden på å trene. Hvis jeg gjør det jeg er best på og de som bygger gjør det de kan best, blir nok også resultatene best for alle sammen, sier Tarjei Bø.

Blåne hytter bidrar til at Tarjei Bø får oppfylt sin hyttedrøm Blåne hytter gir deg valgmuligheter, og tilpasses din hyttedrøm. Alle våre modeller leveres i mange størrelser. Med Blåne hytter har du et godt utgangspunkt for å sette drømmen ut i livet, med interiør, farger og stil. Vi vet ikke hva du drømmer om... ...men vi kan bidra med inspirasjon i form av våre mange hyttemodeller, tilbygg og anneks. Bli inspirert på blåne.no

Ill.: Blåne Hå 1, utgangspunktet for Tarjeis hytte på Skeikampen.

Gita Simonsen og Tarjei Bø gleder seg til hytta på Skeikampen står klar. Tarjei, kjent som en av Norges fremste skiskyttere, valgte Skeikampen og Blåne for å få oppfylt sin hyttedrøm. Foto Blåne Hytter

150 kvadratmeter. – Hytta er litt større enn vi trenger akkurat nå, men vi vil jo gjerne ha en hytte som passer for fremtiden også, sier Tarjei! De ønsker et «feelgood-sted» der alle kan være i lag, et sted hvor folk kan komme og gå litt som de vil.

TLF. 970 96 000 | POST@BLANEHYTTER.NO | BLÅNE.NO

igt.no

Har du en hyttedrøm? Med Blåne hytter har du et godt utgangspunkt for å sette drømmen ut i livet, med interiør, farger og stil. Våre hyttemodeller leveres i mange størrelser, og tilpasses din drøm. – Besøk gjerne våre visningshytter på Skeikampen eller Hellerudsletta.

ØYERmagasinet 57


For deg som samler

hverdagsturer 10 trimmen er Øyer kommunes vandreprogram for turglade i alle aldre. Av Anne Stokke Mellom 1. mai og 15.oktober legges det ut registreringsbøker og klyper på ti utsiktspunkter langs turstiene i kommunen. For å delta, må turgåerne skrive seg inn i bøkene og stemple et klippekort. Kortet kan lastes ned via kommunens nettsider, det samme kan turkart og turbeskrivelser. Alle som går minst åtte turer, får et bærenett, som hentes på servicetorget på Tingberg. For deltakere under 15 og over 70 år er kravet seks turer. Øyer har mange fine stier og utsiktspunkter, ti av dem er altså plukket ut til 10 trimmen- tiltaket. På disse punktene er det oppsatt turkasser for sommerens 10-trimmere: Brånan, Haugen, Haugakampen, Hundbergslia, Høgberget, Skjønsbergaksla, Langberga, Kartberget, Måsåbergan og Vardkampen. På de fleste av punktene står det benker å kvile seg på.

Gausdal

FYN MODULGRUPPE GRÅ H.VENDT 2-seter del+3-seter del + bord

7990

ANHOLT SOFAGRUPPE GRÅ

3-seter sofa +2 stoler+bord

7990

Hageland Gausdal Vestringsvegen 18, 2651 Østre Gausdal Tlf. 61 22 46 66

58 ØYERmagasinet

STORT UTVALG I HAGEMØBLER! Kom inn og se vår flotte interiøravdeling med masse fint til hus og hytte Få vårfølelsen hos oss med vårblomster og såfrø

Til alle livets anledninger!

• Blomster og planter • Busker og trær • Eget binderi • Gave- og interiørartikler • Utkjøring etter avtale • Hagemøbler • Utleie av henger

Du finner oss på Segalstad Bru! Åpent: Mandag - fredag 9-17. Lørdag 9-15 www.hageland.no


UTEX HYTTESERVICE

Vi tar hyttevasken!

Hytta di trenger en god, gammeldags rundvask i ny og ne. Kontakt oss for uforpliktende befaring og tilbud. Leier du ut hytta di sørger vi for vask og rent sengetøy.

Se mere info om våre tjenester på www.utex.no Ta kontakt for uforpliktende befaring og tilbud! Espen Uthberg tlf. 915 99 872 • E-post: info@utex.no • www.utex.no

TAKK

for at du kildesorterer avfallet ditt når du er på hytta!

Byens største og beste utvalg • Høytrykksvaskere • Plenklippere • Gresstrimmere • Aggregater • Robotklippere • Motorsager • Tilhengere

Bruk miljøtorget når du vil kvitte deg med det daglige avfallet ditt. Stort sett er det matemballasje, aviser og ukeblad, hermetikkbokser og glassflasker uten pantemerke. Skal du rydde, rive eller skifte ut inventar, må du levere til en av GLØRs gjenvinningsstasjoner.

SNØFRESERE Egne serviceverksteder

For åpningstider på gjenvinningsstasjonene, se

www.glor.no Tlf: 61 27 05 60 www.glor.no

Gausdalsvegen Lillehammer Gausdalsvegen 20 20, c2624 2626 Lillehammer Gausdalsvegen 20 c 2626 Lillehammer Storgaten 106, 2390 Moelv post@skog-hage.no c www.skog-hage.no post@skog-hage.no c www.skog-hage.no www.skog-hage.no

a 40 340 40 340 a Tlf. 40403340 340 340

ØYERmagasinet 59


VAKTELEGG: Små og pene er de, vakteleggene med det spraglete skallet. Begge foto: Anne Stokke.

LITEN: Ingun Klingsheims vaktler får stell og omsorg der de bor på loftet i den nye garasjen.

Vaktelegg fra Krokfossen Ingunn Klingsheim plukker 30 vaktelegg om dagen, og selger direkte til forbruker. Av Anne Stokke Klingsheim på Krokfossen langs Vestsidevegen på Tretten er matprodusent på si i tillegg til jobben som prosjektutvikler i Tinde hytter. Hun driver i det små med bier og vaktler, og får avsetning på honning og egg hos venner og kjente. Med i Rekoringen Men hun selger også gjennom Rekoringen, i et direktesalg mellom produsent og forbruker. Rekoring-fenomenet nådde Lillehammer i fjor. En rekoring er en direktesalgs-kanal uten mellomledd. Produsentene får 100 prosent av salgssummen. På Lillehammer er Lurhaugen salgsplass, dato og utbud varsles gjennom Facebook. – Jeg er nå bare en liten hobbyprodusent, men jeg får så mye egg og honning at jeg må ha avsetning på varene, sier hun. Med i alt 13 bikuber som hver gir 30- 45 kg honning, sier det seg selv at birøkteren må ut på markedet med honning.

60 ØYERmagasinet

Vaktler på loftet De 30 vaktlene holder hus på loftet i garasjen. Der har de for øvrig selskap av noen velvoksne angorakaniner. Den nye garasjen som Klingsheim har satt opp selv, benyttes ikke til biler, men altså til husdyrhold. – Naboene lurer jo litt, når jeg bygger garasje, og så lar bilen stå ute, smiler hun. Nå bygger hun driftsbygning til vaktlene og angoraene, den skal stå ferdig til våren. Allrighte dyr Klingsheim er enig i at vaktler er «allrighte dyr»: - Små og nusselige, og flinke til å legge egg, ca. 25 om dagen. De trenger ikke tilsyn utover det vanlige for hønsehold, og lyset slås av om kvelden. Til sommeren venter dager i hønsegård i friluft. De små eggene trenger bar et par minutters koketid. – Jeg spiser dem som andre egg, med salt og pepper, og gjerne litt paprika. Også gjør de seg godt på fatet, med det brunspraglete skallet. Bi-næring I hagen står åtte bikuber, i tillegg leier hun bigårdplass i Øyer til fem kuber.

Hun begynte så smått med fire kuber i 2017 etter at hun hadde gått på birøkterkurs på Fåvang i regi av Gudbrandsdal birøkterlag. Planen er å utvide driften, og med økende antall kuber og produksjon er planen å levere noe honning til Honningcentralen i år. I dag bruker hun et rom i huset til slyngerom. Dette rommet ryddes og rengjøres grundig før og etter slynging. Men det er tungvint å drive på denne måten, og derfor er målet på sikt å bygge et uthus til denne delen av produksjonen. – Det er absolutt en bi- næring, og en trivelig og interessant binæring også. Bienes liv og virke slutter aldri å fascinere, sier Ingun Klingsheim.


www.hafjellbygg.no Tlf. 906 00 436

ØYERmagasinet 61


Foto: Kristian Bergh, P4

Fra redaksjonslokalene til P4 i Oslo, følger Bjørn Faarlund med på GD Hytte. – Jeg er innom cirka hver tredje dag, og alltid før jeg skal på hytta, sier han.

Ett år med GD Hytte I ett år har GD daglig levert nyheter og reportasjer til hyttefolket i Ringsaker og Gudbrandsdalen. Like lenge har P4s Bjørn Faarlund fulgt den nye nettavisen – fra Oslo og hytta på Skei. Av Asmund Hanslien Med stadig flere hytteboere i avisens nedslagsfelt, valgte Gudbrandsdølen Dagningen å lansere en egen daglig nettavis for hytteeiere i fjor vinter, GD Hytte. For en rimelig penge, 25 kroner i måneden de første 6 måneder. Deretter 49 kroner i måneden, får hyttefolket tilgang til de meste relevante nyhetene fra GD, i tillegg til spesialproduserte nyheter, reportasjer og nyttestoff. – Nå har vi passert 1.600 abonnenter, sier Solveig Sigstadstø, markedssjef i GD. Får gratis gjennom Eidsiva Bjørn Faarlund (54), P4s kjente stemme i "Radiofrokost", bygde hytte på Skei som sto ferdig i fjor vinter. Med fiberløsningen til Eidsiva bredbånd fulgte muligheten til gratis abonnement på GD Hytte, i likhet med de andre hytteområdene i Ringsaker og Gudbrandsdalen. Eidsiva bredbånd lar alle sine drøyt 3000 fritidskunder i GDs nedslagsfelt få GD Hytte som en del av sitt bredbåndsabonnement. Siden har Bjørn Faarlund fulgt GD Hytte, fra hjemme i Oslo og på hytta.

62 ØYERmagasinet

Faarlund, som opprinnelig kommer fra Hemsedal, er opptatt av lokalavisens rolle for de nye deltidsinnbyggerne. Nylig skrev han i sin faste spalte i Hallingdølen om hyttefolkets forhold til sitt nye lokalmiljø. Han viste blant annet til Gudbrandsdølen Dagningens egen hytteutgave. Faarlund tror de nye hytteeierne vil bli stadig mer nysgjerrige på området, når de her har sine kanskje fineste opplevelser i året, med ekstra mye tid til venner og familie. – Jeg har i perioder abonnert på GD, men det blir i overkant mye når en ikke er fastboende. Derfor er GD Hytte ideell, sier Faarlund, som gjennomsnittlig har 350.000 lyttere til "Radiofrokost" på P4. Nyheter og mennesker Han er innom GD Hytte jevnlig. – Ikke hver dag, men i snitt kanskje hver tredje dag, og med større interesse før jeg reiser til hytta. Da er alt som skjer av smått og stort interessant. Jeg er generelt interessert i nyheter og mennesker, sier Faarlund, som er klar på hva han ser etter først: Nyheter fra Skei. Der valgte han og kona å bygge hytte etter å ha feriert mange ganger i bedriftshytta til P4. – Men også mer regionale nyheter er av interesse. Leser alt om E6 – Er hytteeieren opptatt av hva som skjer i Lillehammer?

– Ja, litt. Jeg er i alle fall opptatt av at ikke sentrum rundt Storgata dør ut. Blant annet har de vært strenge på å beholde Vinmonopolet i sentrum. Det er en detalj som gjør at vi må inn til byen. I andre byer er det bygget kjøpesentre i sentrum. I Lillehammer ligger det akkurat for langt unna byen, slik at vi må kjøre, sier han og trekker parallellen til saker om vegutbygging. – Jeg leser alt om E6-utbygingen. Hvordan den framtidige vegløsningen blir, hvor og når, ja hvordan må vi kjøre for å komme oss inn til byen, eller for oss videre til Gausdal, er jeg opptatt av. Vil ha skiløype til butikken – Hva savner du? – Det blir mer på mikronivå. Vi som har hytte på Skei er naturligvis spesielt opptatt av ekstra mye akkurat fra der, men jeg skjønner at noe blir for smått for en lokalavis. Alt om skiløyper, vær og snøforhold, ja også å kunne høre hva løypesjefene sier andre steder, som på Sjusjøen, får jeg sjelden nok av, sier Faarlund, som har sin egen agenda på Skei: Å kunne få skiløype helt fram til butikken. – Skiløypa stopper før jeg og alle andre fra Sør-Skei er framme på butikken. Mitt store ønske er å kunne ta på sekken og gå på ski for å handle, slik at bilen kan stå parkert fra vi kommer til vi reiser igjen, sier han.


Selge hytte?

Vi er der kundene våre er! Enten det er på Kvitfjell, Hafjell, Nordseter, Sjusjøen eller Skeikampen. Ta kontakt i dag og del dine planer med oss, enten du vurderer å selge eller kjøpe fritidseiendom. Vi er klare for å hjelpe deg!

Tlf: 48 14 44 00 dnbeiendom.no

Martin Sønsteli

Ingrid Sunniva Bungum

Tlf. 917 94 366

Tlf. 976 61 904

Hytte

ØYERmagasinet 63


Retur: Øyer-magasinet Øyer kommune Kongsvegen 325 N-2636 Øyer

Det kan være lønnsomt å delegere! Advokatfirmaet Thallaug ble etablert i 1919 og fyller 100 år i 2019. Vi har i dag 19 medarbeidere med til sammen flere tiårs erfaring fra landets største advokatfirmaer, og vi er løpende rådgivere for banker, internasjonale bedrifter, industri og tjenesteytende selskaper. Stadig flere Oslo-lokaliserte virksomheter har oppdaget at de får samme kompetanse til en langt lavere pris ved å benytte seg av våre tjenester.

Det kan være lønnsomt å delegere til oss - så får du også mer tid på hytta!

Advokatfirmaet Thallaug ANS www.thallaug.no Lillehammer | Brumunddal | Gjøvik

64 ØYERmagasinet


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.